Бајден тражи од Конгреса 33 милијарде долара помоћи Украјини

Предсједник САД Џозеф Бајден тражи од Конгреса 33 милијарде долара војне, економске и хуманитарне помоц́и за подршку Украјини „у наредних пет мјесеци“.

Бајден је рекао да је „критично“ да амерички законодавци одобре пакет.

Пакет који је предложио укључује више од 20 милијарди долара војне помоц́и, 8,5 милијарди долара економске помоц́и и три милијарде долара хуманитарне помоц́и.

Бајден је навео да то „није јефтино“, али је истакао да САД не могу да „стоје по страни“. Али, како наводи ББЦ, инсистирао је на томе да његова земља не „напада“ Русију.

Бијела куц́а је такође предложила, како би олакшала терет, да САД да заплијени и прода имовину руских олигарха и пребаци њихов приход Украјини. Ту идеју имају и канадске власти, коју су у сриједу и објавиле, додајући да „под санкције“ стављају још један број руских држављана.

Приједлози објављени у четвртак представили би знатно повец́ање америчке помоц́и Украјини.

Први Бајденов захтјев за помоћи Украјини, након почетка рата, који је Конгрес одобрио прошлог мјесеца, био је мањи од 14 милијарди долара.

Прошле недјеље, Бајден је одобрио други пакет војне помоц́и од 800 милиона долара, као и 500 милиона долара директне економске помоц́и, подсјећа ББЦ.

One thought on “Бајден тражи од Конгреса 33 милијарде долара помоћи Украјини

  1. 33 milijarde dolara ? Nije im trebalo puno vremena da naštampaju ovaj novac… Najzaduženija zemlja na svetu baca 33 milijarde. U poslednje vreme su se toliko zaneli štampom da rasipaju papir na sve strane… Kada istina izađe na videlo, ovo će biti najveća afera od postanka sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest