Бајден за строжији закон о оружју: Колико још покоља смо спремни да прихватимо?

Foto: YouTube/Printscreen

Мисли и молитве су важни, али нису довољни. Потребно је да Конгрес реагује“, поручила је потпредсједница САД Камала Харис на једном скупу уочи Бајденовог обраћања

„Доста, доста“, узвикнуо је више пута предсједник САД Џо Бајден, током страственог обраћања нацији, молећи Конгрес да предузме мјере против оружаног насиља, после масовних убистава – за које је рекао да су школе и друга свакодневна мјеста претвориле у „поља смрти“.

Ако законодавци не буду реаговали, упозорио је Бајден, бирачи би требало да свој бес претворе у централно питање на новембарским изборима, који се одржавају на половини Бајденовог мандата.

У обраћању из Беле куће, Бајден је признао да наилази на огроман политички отпор док покушава да повећа притисак на Конгрес да усвоји строжија ограничења у вези са оружјем, с обзиром да су слични напори били неуспешни после претходних напада.

Бајден је поново затражио да се обнови забрана на продају полуаутоматског и аутоматског оружја и шаржера великих капацитета – и рекао је да ако Конгрес неће да прихвати све његове предлоге, мора бар да пронађе компромис, као што је спречавање оних који имају проблема са менталним здрављем да дођу у посед оружја или подизање старосне границе за куповину полуатоматскох и аутоматског оружја са 18 на 21 годину.

„Колико смо још покоља спремни да прихватимо“, упитао је је Бајден после прошлонедељног масакра који је починио 18-годишњак, када је убио 19 ученика и два наставника у основној школи у Јувалдеу у Тексасу, и још једног напада у среду у Тулси, у Оклахоми, где је нападач пуцао и убио четири особе и себе у медицинској ординацији.

Америку је протеклих седмица потресао низ масовних пуцњава – у продавници у Бафалу, у држави Нјујорк, основној школи у Тексасу и клиничком центру у Оклахоми, преноси агенција Ројтерс.

„Овог пута морамо да одвојимо време и нешто предузмемо“, рекао је Бајден, прозивајући Сенат, у којем је неопходно 10 гласова републиканаца да би се усвојио законски предлог.

„Знам колико је то тешко, али никад нећу одустати. А уколико Конгрес не буде реаговао, верујем да овог пута већина Американаца такође неће одустати“, додао је Бајден.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер најавила је да ће Бајден поново затражити од Конгреса да предузме акцију у борби против „епидемије“ оружаног насиља.

„Охрабрен је оним што видимо у Конгресу“, рекла је Жан-Пјер, алудирајући на актуелне разговоре две странке.

„Мисли и молитве су важни, али нису довољни. Потребно је да Конгрес реагује“, поручила је потпредсједница САД Камала Харис на једном скупу уочи Бајденовог обраћања.

Активисти за контролу оружја траже од Бајдена да сам предузме снажније мере да сузбије оружано насиље, али Бела кућа сматра да је одговорност Конгреса да усвоји законе који би имали већи утицај.

Један одбор Представничког дома ради на предлогу закона о пооштравању националних закона о оружју, али је мало вероватно да ће то бити усвојено у Сенату.

Циљ Бајденовог говора је да изврши додатни притисак на чланове Конгреса да усвоје адекватне мере и да усмери пажњу бирача на то питање.

Већина америчких бирача, и републиканаца и демократа, подржава оштрије законе о контроли оружја, али су републиканци у Конгресу и поједине умерене демократе годинама блокирали усвајање тих предлога.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest