Барселона прави нови најјачи суперкомпјутер у Европи

Барселона ће са новим суперкомпјутером Маре Нострум 5, чија се инсталација очекује до краја ове године, повратити водећу позицију на европској мапи суперкомпјутера.

Фото: Printscreen/youtube

Маре Нострум 5 ће бити 15 до 20 пута јачи од садашње верзије Маре Нострум 4, који је други најјачи суперкомпјутер у Европи и 13. у свету, и 10.000 пута бржи од прве генерације овог компјутера направљеног 2004, који је у то време био најјачи на старом континенту.
Радови на инсталацији најновије верзије овог суперкомпјутера већ су почели у Барселона компјутинг центру (БСЦ).

Маре Нострум 5, који би требало да буде спреман за рад наредне године, имаће максималну обрачунску снагу од 200 петафлопа, што значи да може да изврши 200 милиона милијарди (200.000.000.000.000.000) операција у секунди.

Његова намена биће пре свега за европска медицинска истраживања, укључујући лекове, вакцине и симулације ширења вируса, као и за климатска предвиђања, развој вештачке интелигенције, обраду „биг дата“ и бројна друга научна истраживања.

Укупни трошкови за куповину, инсталацију и рад током пет година износиће 223 милиона евра, а половину буџета финансираће Европска унија.

Маре Нострум 4 је 2021. године зарадио 47,2 милиона евра, од чега 9,2 милиона од шпанске и каталонске владе, а 21,6 милиона од Европске комисије.

Овај суперкомпјутер зарађује тако што изнајмљује коришћење на одређено време. БСЦ користи само 20 одсто капацитета суперкомпјутера, а остатак деле Шпанска мрежа суперкомпјутера и европска мрежа ПРАЦЕ, тако да је доступан истраживачима из целе Европе.

Барселона је постала једна од технолошких престоница која све више привлачи међународне инвеститоре, али и таленте.

Комесар за промоцију града Пау Соланиља Франко изјавио је за српске медије да се Барселона последњих година све више фокусира на дигиталну економију и покретање стартапова, а да је само током 2021. године у стартапове у граду уложено 1.500 милиона евра.

„Дигитални сектор наставио је да расте и током пандемије, што је довело до ситуације да не можемо да нађемо људе за послове које стварамо. Имамо 7.000 до 8.000 радних места које не можемо попунимо у граду“, рекао је Франко.

Важну улогу у економском развоју града има агенција Барселона Актива, која већ 35 година помаже незапосленима да се прилагоде тржишту рада, компанијама да покрену нове пројекте или да прошире пословање.

Када је у питању ИТ сектор, где је просечна плата између 40.000 и 50.000 евра годишње, 90 одсто људи који дођу код њих нађу посао.

Поред Барселоне и Мадрида, и Валенсија постаје све привлачније место за „дигиталне номаде“ и покретање бизниса.

Валенсија је постала најбрже растући предузетнички екосистем у Шпанији, са највише стартапова по становнику у земљи – има више од 850 регистрованих стартапова, што је дупло више него пре годину дана.

Већина њих развија вештачку интелигенцију, „биг дата“, ИОТ (Internet of things) и „клауд компјутинг“ (cloud computing).

Оно што Валенсију издваја од других развијајућих технолошких центара је то што је компанијама и стартаповима лако да нађу таленте.

Валенсија има два јавна и шест приватних универзитета са више од 117.000 студената, а универзитетску диплому има готово 20 одсто становника. Сваке године на валенсијским универзитетима дипломира више од 3.500 инжењера и програмера.

Извор: Бета

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest