Бећковић: Књига је надживјела све модерне изуме

Током седме вечери 20. Трга од књиге у Херецг Новом, представљена је збирка поезије академика Матије Бећковића, Људмилине песме. Књига се наслања на његове претходне пјесничке рукописе „Кад се поново родим“ и „Кад будем млађи“, којима се на духовит начин поетизују разне ситуације из пјесниковог искуства и сјећања.

Фото: РТХН

Према ријечима аутора Матије Бећковића, слушајући реакције ћерке Људмиле на различите теме и појаве у животу, писао је њене пјесме.

– Као што пише у посвети ове књиге – „животу који ми одмахује, преко вас домахујем“. Тако сам ја преко својих ћерки држао корак са временом и језиком, јер као што знате, језик прошле године припада прошлој години. Нова година тражи нове ријечи, а да би били у корак са тим ријечима, најближе је кад имате рецимо ћерку, као што ја имам ћерку Људмилу, објашњава Бећковић.

Стиче се утисак, наводи Бећковић, да медији одучавају од књиге и да људи више немају разлога да читају књиге, када имају мобилне телефоне у којима имају шта читати и писати.

– Међутим, књига је надживјела све модерне изуме и већ су написане многе студије да силни изуми брзо изумиру, а књига је све вриједнија што је старија и може се читати данас као и прије много вијекова. Неки диск који је био прије три, четири године већ је застарио и не можете да га користите, наводи Бећковић.

Коментаришући значај Трга од књиге Бећковић је апострофирао чињеницу да су у Херцег Новом боравили многи славни књижевници.

– Замислите какав је комплимент Иво Андрић дао Херцег Новом када је овдје направио кућу, могао је да је направи гдје је хтио. Овдје су били и Ћопић и Раичковић, Костић и многи други. Све што је везано за умјетност, везано је за Херцег Нови, закључио је Бећковић.

У умјетничком дијелу програма наступили су Душица Кордић. вокал и виолина. и Никола Вучковић за клавиром.

Трг од књиге свечано је затворен синоћ, 28. јула, уручивањем плакета.

Плакета за издавачки подухват године 20. Трга од књиге додијељена је монографији „Под окриљем Светог Николе и Светог Влаха: поморско право у Котору и Дубровнику по одредбама њихових статута“, ауторке Мирјане М. Благојевић, издавача ХЕРАеду из Београда и Друштва за културни развој БАУО из Петровца на мору.

Плакету за најбољу едицију добила је Јавна установа Библиотека за слијепе Црне Горе за серију издања под називом “Црна Гора”.

Књига “Ухвати звјезду падалицу” Босиљке Пушић, у издању “Ободско слово” из Подгорице и “Штампар Макарије” из Београда, једногласном одлуком жирија проглашена је најбољом дјечијом књигом сајма.

Плакетом за Најљепшу књигу Међународног сајма књига у Херцег Новом жири једногласно награђује издање Општинске јавне установе „Музеји“ Котор чија књига под насловом „Которске легендице“ помјера границе у домену овдашњих издања за дјецу и потврђује значај тимског рада у издаваштву.

Завршно осмо вече Трга од књиге посвећено је роману Весне Капор Небо, тако дубоко: писма за Тару, која је добитник награде Меша Селимовић. Роман су представили ауторка и књижевни критичар Младен Весковић.

Извор: РТХН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest