BEĆKOVIĆ „Na Vidovdan1389. godine je dat odgovor za KOSOVO jednom za svagda“

Foto: Jutjub printskrin

„Ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima“, poručio je akademik i pjesnik Matija Bećković na Svetosavskoj akademiji u Beranama.

„Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore“, kazao je on.

Poručio je da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

„To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vekovima slobodani ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. veku proglašeno za najvećeg neprijatelja. U naše dane, pred očima celog sveta. odigrava se i kosovska drama. Nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva. Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek – na Vidovdan 1389. godine“, poručio je Bećković, preneo je Dan.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zavještao srpsku zemlju po kojoj je svugdje ostavio svoje stope.

„Gde je zemlja tvrđa i kamenitija grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije delo Svetog Sava, a Sveti Sava je najvažnije delo srpskog naroda“, zaključio je on.

Bećković je posjetio manastir Đurđevi Stupovi. Svetosavskoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana, crkvenih velikodostojnika, partijskih funkcionera i zvaničnika.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest