Бегић: ПЦР тестови из Србије нису поуздани?

Помоћник директора Института за јавно здравље, доктор Сенад Бегић, данас је на конференцији за медије НКТ-а, говорећи о отварању границе са Србијом, казао да то питање погађа добар дио наших грађана, али да је рано говорити о отварању.

Помоћник директора Института за јавно здравље, доктор Сенад Бегић, данас је на конференцији за медије НКТ-а, оворећи о отварању границе са Србијом, казао да то питање погађа добар дио наших грађана, али да је рано говорити о отварању.

“Не ради се само о отварању граница са Србијом већ и са неким другим државама. Пратимо ситуацију свуда и у окружењу. С обзиром на ниво оболијевања и чињеницу да се полако види смањење броја новообољелих како код нас тако и у Србији, , чини ми се да ће проћи још неко вријеме док се границе дефинитивно не буду отвориле и омогућио нормалан саобраћај, размјена људи, роба и услуга”, истакао је Бегић.

Вртићи затворени до даљег

Говорећи о вртићима, истакао је да је рано размишљати о томе, те да за то још није вријеме.

Код глумаца епидемиолошки ризик

Када је ријеч о глумцима који не раде а да је музичарима то омогућено, казао је да се када је ријеч о глуми не може рачунати на држање дистанце, па ту постоји велики епидемиолошки ризик.

“За музичаре смо прописали посебне услове под којима могу да раде”, објаснио је Бегић.

Подаци на сајту СЗО и ИЈЗ

Он је данас објаснио да се двије базе података неће никада поклопити у истом интервалу на сајту СЗО и ИЈЗ.

“Од 0:01 до 23:59 за један календарски дан, Друга ствар је што се СЗО подаци пријављују до десет часова ујутро. То значи да смо ми јутрос поднијели податке закључно за 28. јул, које ће СЗО ажурирати тек отприлике у 17:15, 17:30. Постоји одређено кашњење због обраде података које се врши у Копенгхагену, јер и код њих мали број људи врши обраду података за 50 и нешто земаља европског региона СЗО и постоји одређено вријеме потребно за прикупљање, анализу и објављивање података и то ће тако бити све док постоји оболијевање или док ми не пристанемо да конференције за штампу држимо у осам ујутро. У интересу јавности наставићемо са оваквим пресовима. Али је јако битно да је тренутно стање базе СЗО 2.851, а тренутно стање на сајту ИЈЗ 3.016 од почетка године”,нагласио је Бегић.

197 пацијената у болницама

Помоћник директора Клиничког центра, доктор Немања Радојевић, на конференцији за медије НКТ-а данас је казао да је хоспитализовано 197 пацијената позитивних на коронавирус, од чега29 у Клиничком центру, 36 у Бару, 63 у Беранама, 33 у Никшићу, 23 у Брезовику, 4 у Кодри, 4 у Пљевљима и у стационару у Рожајама пет пацијената. Позитивно на корону је 88 здравствених радника.

Резултати на корону могући и преко апликације.

Бегић је казао да тестова има довољно.

Корона је непредивива, по неким моделима већ смо у пику

Када је ријеч о пику овог таласа, он је казао да неки модели кажу да се налазимо на пику.

“Али не волим да се ослањам на моделе када говоримо о корона вирусу”, јасан је био Бегић.

One thought on “Бегић: ПЦР тестови из Србије нису поуздани?

  1. Moj prijatelj koji radi u jednoj njemackoj bolnici. Rado sa bolenim od kovida 19. Bio je 15 dana na odmoru u C.G. Njemacka vlada je savjetovala da se ne ide nigdje van Njemacke. On je mislio da.ostane.3.sedmice medutim vratio se za Njemacku posle 10 dana
    Kada je dosao niko mu nije trazio testove. Rekao mi je mogu imati velikih problema, bice u izolaciji 15 dana ,mora raditi test koji on placa .A 15.dana izolacije nece biti placeno. To je najblaze,bolnicau nece tra,iti pasos na uvid. Medutim moze se desiti da to trazi ministarstvo zdravlja Njemacke ,ako se to desi problem. Doktorka iz bol ice u kojoj radi mu je saopstila :Da INSTITUT ROBERT KOH ne priznaje testove iz Crne Gore .A priznaje testove iz Beograda i Zagreba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial