Бегић: Стекли се услови за одјаву епидемијеЦрна Гора прошла је два инкубациона периода од 28 дана без нових случајева корона вируса, што значи да су се стекли услови да се одјави епидемија, саопштио је помоћник директора Института за јавно здравље (ИЈЗ) Сенад Бегић.

фото: rtv budva.me

„Стичу се епидемиолошкли услови да ИЈЗ размишља о одјави епидемије. Она је законски дефинисана процедура која каже да се епидемија може завршити онда када прође дупли инкубациони период. Период није дефинисан законом, он је више дефинисан неким епидемиолошким правилима. Двије инкубације без нових случајева и заиста су се стекли услови да се епидемија одјави“, рекао је Бегић у Јутарњем програму Јавног сервиса.

Правно формално, како је појаснио, ово на терену не мијења пуно, јер ризик од оболијевања и даље остаје присутан.

„Одјава епидемије малтене не значи ништа. Први талас је формално завршен, али мјере и наредбе Министарства и препорука ИЈЗ и даље остају на снази. Ситуација је била динамична, епидемилошка ситуација се мијењала из дана у дан, па претпостављам да ће сличну судбину имати одређене обавезујуће мјере које ће бити преиспитиване и кориговане спрам ситуације на терену“, рекао је Бегић.

Савим је јасно, како је рекао, које мјере остају.

„То су физичка дистанца, прање руку и употребу маски. У свим земљама ЕУ ношење маски је обавезно као и код нас, дакле у затвореним, јавним просторима гдје не може да се одржава физичка дистанца од два метра. Да ли ће то остати тако, зависи од даљег кретања оболијевања. Ми не престајемо са радом на терену, настављамо да узоркујемо по индикацијама као што смо радили на почетку оболијевања“, рекао је Бегић.

Он је подсјетио да у Црној Гори ни јуче није било новооткривених случајева инфекције, те да су прошла два инкубациона периода од 28 дана током којих нијесмо имали нових случајева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest