Беранци из Чикага дижу америчку економију у доба короне

Компанија Dubak Electrical Group, из предграђа Чикага, почела производњу софистицираних термалних камера које могу да буду одлична превенција у заустављају пандемије Ковид 19, али и других пандемија у будућности и тако недавно доспела у јавност.  Власто Дубак и његов син Небојша, две генерације српских емиграната из Берана, Црне Горе, уз помоћ свог тима инжењера, међу којима је опет највише наших људи, конструисали су камеру о којој већ бруји цела Америка, а глас је отишао и даље, до Европе, Кине, Јапана, Аустралије… Власто Дубак је из  Берана дошао у посету баби и деди давне 1969. године, када је имао само 16 година. У Америци је завршио средњу школу, електротехнику на Универзитету у Чикагу а 1988. године основао компанију “ Dubak Electrical Group”. Његов  син Небојша, након завршених школа, укључио се у посао, 1995.године, тада су имали  само 5 запослених радника. Данас их има преко 250 у свим деловима САД.

За извор (serbiantimes.info) који је први пренео ову вест, Небојша је изјавио:

„Зову нас са свих страна, сви желе да се информишу о нашем новом открићу, а већ смо примили и стотињак поруџбина из Америке и целог света. Фабрике, стадиони, тржни центри, аутобуске и железничке станице, аеродроми, биоскопи, спортска такмичења, сви их траже, свугде где се окупља велики број људи… Већ је сигурно да ће следећа сезона турнира PGA Tour  (Професионални голф турнири) бити покривена нашим камерама, а у преговорима смо са људима из света тениса, кошарке, бејзбола… Наш патент је регистрован у свим америчким државама, али и земљама бивше Југославије, Румунији, Пољској, а ускоро ће бити доступан на свим континентима“. Такође је рекао да су технологију коју су применили у DuThermX термалној камери и која највише подсећа на главу некаквог робота – кућног љубимца, почели да развијају још пре десет година, због једног другог вируса…

Власто Дубак је истакао да  је „те 2010 је био актуелан вирус H1N1,такозвани “свињски грип”, са сличним симптомима, а ми смо почели да размишљамо о томе како би са видео-термалном технологијом могли да помогнемо да се смањи ризик од заразе. Када је у јануару ове године ситуација са корона вирусом у Кини и Европи постала озбиљна, дали смо се на посао, заједно са тимом наших инжењера. До марта смо већ имали 3.000 радних сати на овом пројекту, и резултат је био ту – комплетан интегрисани производ са специјалном оптичком и термалном технологијом и свим пратећим деловима за инсталацију, праћење, алармни систем, до уградње и испоруке“.

Истакли су да су ову технологију испробали, на “домаћем терену”, у тржном центру који је власништво породице Дубак. Након пробе су дошли до следећег закључка:

„Резултати су били одлични. Уређај је мерио телесну температуру за 3о милисекунди, врло прецизно, у пола степена Фаренхајта. Када би температура неког од пролазника прешла 100,1 Фаренхајта (37,8 Целзијуса), уместо зелене, укључила би се црвена аларм лампица. Камере су базиране на принципу вештачке интелигенције, препознају и снимају искључиво главе пролазника, тако да је минимална могућност грешке, јер не региструје температура некога ко је управо попио топлу кафу или носи у рукама тек скувану храну.

У последња два дана имали смо три потврђена случаја у једној фабрици за прераду меса и једној великој пекари. Уз помоћ камаре уочили су температуру код својих запослених, одмах су реаговали, послали их код лекара, где су тестирани позитивно на Ковид 19. Звали су да нам се захвале јер су уз помоћ DuThermX спречили да им ти радници заразе читаву фабрику, прекину производњу. Човеку прија када то чује, да си урадио нешто што користи људима и помаже њихов бизнис, у овом случају буквално спашава фирму од затварања“.

Једна камера може одједном да региструје до 40 људи и обради 800 људи на сат, у једној колони (1.600 људи у две колоне, итд), на тзв.социјалној дистанци (6 америчких фита, 2 метра). Оног тренутка када камера скенира некога са повишеном температуром, (што је и најважнији симптом код заражених са Ковид 19), информација се прослеђује путем мејла и текстуалне поруке на телефон ономе коме је неопходнаа, обично служби обезбеђења.

Небојша Дубак је за serbiantimes.info изјавио: „Чак и ако не постоји физичко обезбеђење на улазу у објекат, они ће бити обавештени и моћи да реагују у складу са интерним правилима у тој фирми, да скрену пажњу запосленом или госту у компанији да провери своје здравствено стање, да не би угрозио друге људе у околини. Трудили смо се да овом технологијом никога не изложимо непријатној ситуацији, да нико никога не мора да претреса, контролише, ничије достојанство није повређено, а сврха је испуњена. На овај начин се могу на време регистровати потенцијални заражени и спречити да се вирус шири даље, током ове актуелне и сваке будуће епидемије“.

Небојша и Власто Дубак, су истакли да им је циљ био да покрену економију и окончају изолацију која је у Америци, али и целом свету, милионе људи оставила без посла

„Вирус је опасан и од њега умиру људи, али се плашимо да ће, уколико оваква ситуација потраје, људи почети више да страдају од глади. Желимо да ова наша технологија врати људе на посао, и да се они тамо осећају сигурно, да се не плаше за своје здравље, већ да се концентришу на то да зараде новац и прехране своје породице, поручују њих двојица и додају како за њихове изуме и успехе дугују велику захвалност својим запосленима, међу којима је много наших људи, Срба и Црногораца, а међу њима посебно истичу инжењера Дејана Вујовића, који је и потпредседник компаније. Кажу да су спремни да својим изумом помогну и нашим људима у отаџбини, у Србији и Црној Гори, да брзо стану на ноге и опораве се од економског шока.

„Породица Дубак је поносна на своје порекло, стало нам је да наши земљаци живе добро и позивамо их да нам се јаве, како људима који воде компаније, тако и онима који воде државе у Београду, Подгорици, Бањалуци и читавом Балкану. Желимо да им помогнемо да заједнички превазиђемо ову пошаст и обезбедимо услове да народ може несметано да живи и ради“, закључили су отац и син Дубак на крају разговора за serbiantimes.info .

Текст обрадила Марија Вешовић, извор: serbiantimes.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest