Биљни и животињски свијет Фокушиме

Скоро деценију након нуклеарне несреће у Фукушими у Јапану, познати истраживачи са Универзитета у Џорџији открили су да популација дивљих животиња обилује све више и више на подручијима које нису погодне за људски живот.

Биолозима свакодневно пристижу спекулације и питања како од научне заједнице тако и од шире јавности о статусу дивљих животиња након нуклеарних несрећа попут оних у Фукушими и Чернобилу.

Ова недавна истразивања научних тимова са ових познатих радиолоско загађених мјеста дају одговоре на нека питања.

“Наша досадашња истраживања представљају први доказ да су бројне врсте дивљих животња настањене у евакуционој зони Фукушима, упркос пристуству радиолошког загађења.” рекао је Беаслеy познати професор-доктор Екологије са познатог Америчког Универзитета.
Додао је такође да су прије истраживања идентификовали три зоне радиоактивности. Прикупљени су фотографски подаци са 106 локација гђе су постављене камере из следеће три зоне: прву зону представљају људи који су евакуисани због највећег нивоа контаминације, затим зона са средњим нивоом контаминације и последња зона представља подручије у којем је људима дозвољено да остану због врло ниског нивоа загађености.

Камере су током 120 дана снимиле преко 46 000 слика дивљих свиња. Преко 26 000 тих слика је снимљено у зони два, 13 000 слика у зони један и преко 7 000 у насељеној зони или зони три.

Предвиђајући питања о физиолошком стању ових животиња, Беаслеy је рекао да њихова истаживању нису процјена здравља животиња већ само испитивање бројности истих на тим загађеним просторима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest