Биоградска гора ипак није још на листи свјетске природне баштине: Грешка на званичном сајту UNESCA

Да би био уписан на УНЕСЦО листу свјетске баштине, локалитет мора да има јединствену вриједност и испуњава макар један од критеријума за упис.

Фото: nparkovi.me

Биоградска гора ипак није још на UNESCO листи свјетске културне баштине.

Биоградска гора ипак ни ове године није се нашла на УНЕСЦО листи свјетске природне баштине, иако је та вијест објављена на њиховом вебсајту. Како је „Вијестима“ незванично појашњено, уз Црну Гору и Србија се грешком нашла у UNESCO информацији за медије.

У оригиналној вијести, поред осталог, наведено је да се одлуком UNESCO -а, Биоградска прашума нашла на листи европских букових древних шума и прашума, као дио Свјетске природне баштине. Биоградска прашума је резерват биосфере.

Свјетска баштина UNESCO -а састоји се од Свјетске културне баштине и Свјетске природне баштине. Листа садржи укупно 936 споменика у 153 државе, од чега 725 споменика културе, 183 споменика природе и 28 споменика који су истовремено на обје листе.

Да би био уписан на UNESCO листу свјетске баштине, локалитет мора да има јединствену вриједност и испуњава макар један од критеријума за упис. Листу значајних културних и природних мјеста састављају државе.

Држава прво мора саставити попис значајних културних и природних мјеста и то је листа кандидата. Биоградска прашума је на листи кандидата већ 35 година.

На UNESCO листи свјетске баштине су и Дурмитор и Котор.

Извор: Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest