Бивши албански министар ухапшен због примања мита од 3,7 милиона еура


Бивши албански министар за животну средину ухапшен је под оптужбом за злоупотребу положаја и корупцију, саопштено је из тужилаштва Албаније.

Канцеларија специјалног тужиоца за корупцију и организовани криминал навела је да је бивши министар Лефтер Кока ухапшен послије вишемјесечне истраге и оптужен за злоупотребу положаја, корупцију и прање новца везано за уговор о концесији за уређај за спаљивање смећа у граду Елбасану. Оптужен је за примање мита од 3,7 милиона еура.

Педесетседмогодишњи Кока био је албански министар за животну средину од 2013. до 2017. године. Такође је био и посланик и градоначелник Драча. Његове фирме су привремено блокиране.

Још два пословна човјека су ухапшена и њихове компаније блокиране.

Уколико буде осуђен Кока би могао да добије до 12 година затвора.

Опозиција десног центра у земљи оптужује љевичарску владу премијера Едија Раме за прање новца и корупцију при додјељивању уговора за спаљивање отпада вриједних око 400 милиона еура својим пословним људима.

Обрада смећа била је и даље је велики проблем за албанске владе и главни приоритет у напорима за придруживање Европској унији.

„Акције тужилаца показују да нико није изнад закона. Реформа правосуђа даје конкретне резултате“, написао је у твитер поруци амерички амбасадор у Тирани Јури Ким.

Правосудна реформа у Албанији усвојена 2016. године уз учешће САД и ЕУ, створила је нове правне институције које се баве корупцијом. Бројне судије и тужиоци отпуштени су због навода о корупцији и илегалног стицања имовине и новца.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest