Бивши прије смјене потрошили новац за спонзорства ЕПЦГ

НОВИ ДИРЕКТОР ТВРДИ ДА ЈЕ БИЛО ФАВОРИЗОВАЊА У ПОДИЈЕЛИ НОВЦА
Бивши прије смјене потрошили новац за спонзорства ЕПЦГ
Бивша управа без јасних критеријума подијелила скоро 800 хиљада еура на спонзорства и донације


Фото: Иван Петрусић

Електропривреда Црне Горе ове године за спонзорства издвојиће 775 хиљада еура. Ту одлуку, у коју су “Вијести” имале увид, донио је бивши одбор директора ЕПЦГ 10. фебруара, који је смијењен на Скупштини акционара 16. марта, али је у међувремену скоро сав овај новац већ подијелио.

У одлуци нијесу наведени критеријуми по којима је дијељен новац за спонзорства, иако се ради о великим износима.

Одбор директора овластио је тадашњег извршног директора Игора Новељића да склопи појединачне уговоре према којима ће бити уређена међусобна права и обавезе по основу додјељених спонзорстава.

Нови извршни директор Електропривреде Никола Ровчанин “Вијестима” је казао да се са оваквом праксом додјеле новца без јасних критеријума мора престати.

“Очито да је претходно руководство када је постала извјесна њихова смјена, у последњим недјељама донијело брзопотезну одлуку да додијели спонзорства без икаквих критеријума. Немам ништа против да ЕПЦГ као друштвено одговорна компанија помаже спорт, здравство, просвјету и различите друштвено корисне активности, али одлуке које се доносе преко ноћи уз очигледно фаворизовање једних, а деградацију других, за мене нијесу прихватљиве. У одлуци одбора директора која је усвојена на бази информације извршног директора очигледан је дисбаланс и фаворизовање, али је исто тако очигледна дискриминација и изостанак умјерености у управљању новцем грађана Црне Горе. На овакво понашање и однос мора се ставити тачка. Подсјећам да је ЕПЦГ у 2020. години која је била изборна додијелила 1,4 милиона донација и спонзорстава, а потом само једног дана у фебруару ове године још 755.000 еура. Подршка да, али уз одговарајуће критеријуме”, рекао је Ровчанин.

Највише новца 200.000 еура исплаћено је Кошаркашком клубу Сутјеска из Никшића а сто хиљада истоименом Фудбалском клубу из тог града. Кошаркашки клуб Сутјеска добио је два и по пута више новца него цијели Кошаркашки савез Црне Горе коме је додјељено 80.000 еура. Исто толико новца додијено је и Рукометном савезу Црне Горе.

Ватерполо и пливачки савез, чији је годнама спонзор Електропривреда добио је 170.000 еура. Педесет хиљада еура уплаћено је Фудбалском клубу Рудар из Пљеваља.

По десет хиљада еура додјељено је Пливачко-ватерполо клуб из Никића и Синдикалној организацији залоспелних ЕПЦГ.

За организацију музичког фестивала Lаке фест у Никшићу бивши Одбор директора чији је предсједник био Ђоко Кривокапић издвојено је 15.000 еура.

По пет хиљада еура добиле су организације и пројекти: Шаховски клуб Електропривреде, CIGRЕ, Еnergy Parтy Bуss-НК-ПЖ-ПГ, Студентски спортски савез Црне Горе, Cоnтоrfаbly Nумb – Фестивал Ciтy Grоvе, НВО Prо Futurе – Бедем фест Никшић и Маdе ин НеW Yоrк – Јеzz фестивал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *