Бивши радници никшићког Металца сјутра код Ђуровића: Држава и власник да подијеле терет

Протест је ушао у четврти мјесец и без обзира на то, тек сада смо дошли на ред да о проблемима разговарамо са надлежним, рекао је представник радника Радисав Булатовић

Фото: Printscreen/youtube

У никшићком „Металцу Термохем“, гдје бивши радници те фабрике протестују већ четири мјесеца, проблеми још увијек нијесу ријешени. Око 110 запослених у октобру прошле године остало је без посла јер је у фирми уведен стечај, а дотадашњи власник, чешка фирма „Термохем“ имовину Металца преписала је на другу своју фирму, а онда је продала. Представници металаца сјутра ће о могућностима рјешавања проблема разговарати са министром економског развоја Гораном Ђуровићем.

– Протест је ушао у четврти мјесец и без обзира на то, тек сада смо дошли на ред да о проблемима разговарамо са надлежним. У понедјељак би требало да буде састанак са министром Ђуровићем и очекујемо да нам се понуди неко рјешење – рекао је јуче „Дану“ представник радника Радисав Булатовић.

Чешки партнер имовину никшићке фабрике продао је Центру за рециклажу, приватној фирми у Никшићу. Запослени су остали евидентирани у „Металцу Термохем“ који нема никакву имовину, нити могу из стечајне масе наплатити око 1,3 милиона еура потраживања на име заосталих плата и за повезивање радног стажа. Булатовић је истакао да нови власник имовине нуди одређени дио новца за измирење дуга према радницима.

– Понуђени износ није довољан да се намире наша потраживања на име неисплаћених плата. Међутим, ако би се држава укључила па да тај терет они подијеле, проблем са нашим потраживањима би био ријешен – истакао је Булатовић.

Чешка компанија имовину Металца је купила из стечаја 2016. године, а производњу су обуставили крајем 2019. године од када су радници без посла и примања. У априлу Општина Никшић уплатила је за 77 радника помоћ од по 400 еура. Локална управа обезбиједила им је и адвокатски тим с циљем да се провјери документација фабрике.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest