Ближи нам се Васкрс

БЛИЖИ НАМ СЕ ВАСКРС

Пише:Марија Вешовић

У овим данима када нам се читав живот окренуо наглавачке и када је постао „необичан“, сви верници постављају себи само једно питање: Како ћемо славити Васкрс? Одговор је само један, славићемо га као и сваке године. Ко год носи Бога у себи, не може бити одаљен од Њега. Могу нам забранити одлазак у цркве, могу нам забранити одлазак на литургије, али нам веру забранити не могу. Бога нам нико одузети не може. Сваки хришћански празник почиње црквеном литургијом, и овај ће почети можда нећемо бити физички присутни, али духом сигурно хоћемо. Васкрс се слави весело, породица је на окупу, радосни, насмејани у игри чије ће јаје бити јаче, ко ће кога победити. Тако ћемо и ове године, веселији него икада, да осмехом отерамо све ружно што је око нас.

Васкрс је највећи хришћански празник, дан када се слави Христова победа над смрћу, Васкрсење Господа Исуса Христа је темељ хришћанске вере.  Прелазак из овоземаљског живота у небески вечни живот је нада свих нас, верника.  Васкрс је покретни празник, што значи да нема исти датум сваке године. Слави се у недељу која може пасти у размаку од 35 дана од 22.марта до 25.априла. Седмица којом почиње Васкрс назива се Светла недеља и тада се певају радосне Црквене песме, зато и ми треба да се радујемо доласку Васкрса па и у оваквим околностима.

Код Хришћана је обичај да се за овај празник фарбају јаја. На интернет страници православље можемо прочитати више о овом празнику и о овом обичају,  ја ћу само пренети једно предање које говори да овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења, када су верници дошли у Рим да приповедају Јеванђеље и када је Марија Магдалена пружила цару Тиберију на поклон офарбано јаје и поздравила га је речима Христос Васкрсе, по угледу на тај догађај Хришћани су продужили овај обичај до дана данашњег. Васкршње јаје је симбол Васкрсења и доказ како из мртвила постаје живот, јер јаје које је само по себи мртва ставр, под утицајем топлоте даје живот, а та топлота је свакоме од нас вера која нам греје душу и показује пут. Обичај је да прво јаје буде црвено, јер је црвена боја- боја радости. Прво јаје се оставља као Чувар куће и стоји до наредног Васкрса, када га замењује следеће. Васршња јаја се фарбају на Велику суботу, дан пре Васкрса, али се могу фарбати и на Велики петак, дан Христовог распећа најтужнији дан у Хришћанству тог дана верници чак нити певају нити играју.

Ево две нове идеја како можете фарбати јаја за овај Васкрс: поред оних идеја које већ свака домаћица зна (фарбање јаја у луковину, у најлон чарапу, оцртавање мотива цветовима и листовима из баште), ово су можда нове идеје које сам нашла на интернету и испробала их, па вам их препоручујем.

  •  Бојање јаја на пари (техника фарбања јаја коју ја лично примењујем пар година уназад) – Скувана јаја оцедити од воде, у  посуду сипајте око 2 – 3 цм воде, на шерпу ставити цедиљку, или неку сличну решетку. У њу поређајте скувана јаја, преко њих неравномерно поспите разнобојне фарбе у праху за јаја па све добро затворити крпом да пара не може да изађе из посуде ( уколико је пара јака не морате затварати крпом, ја лично то не радим и увек буду одлична). Кувати на умереној ватри 10-ак минута и добићете необично нашарана јаја. Водите рачуна да вам прах за бојање не буде много таман јер ћете добити јаја тамне боје, најбоље користити црвену, или плаву боју. Свавкако водите рачуна да прах не буде на једном месту већ да се равномерно прошири на целом јајету. Добићете оваква јаја:
Farbanje jaja na pari - YouTube
  • Друга можда некима позната већ идеја је фарбање јаја у црном вину, наравно може било која врста вина, ја вам препоручујем ону јефтинију варијанту јер свакако то вино после бацате. Јаја ставите у шерпу и прелијте црним вином. Ставите шерпу да проври на средњој јачини а затим смањите температуру и кувајте на тихој ватри 15-ак минута. Након тога јаја извадите и оставите да се хладе.  Ако желите да буду сјајна онда их можете премазати уљем,  али ако их оставите у вину преко ноћи да одстоје тако у том вину у којем су и кувана ујутру ће бити као посута ситним кристалима, па како ко воли.  Трбало би да на крају вог поступка добијете овакав изглед јаја, или макар сличан.
KRISTALNA JAJA BOJENA U CRNOM VINU « Vrhunski recepti

Свакако, драги моји, радујмо се надолазећем празнику, дочекајмо га са миром у души. Стрпљење је врлина коју требамо гајити, и ово ће проћи. Чувајмо Бога у себи и веру у њега, а Он ће нам показати прави пут и помоћи нам да изађемо из свега овога као победници.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest