Бојкотом парламента против сукоба интереса

„ПОСЛАНИЧКЕ ФУНКЦИЈЕ НЕЋЕМО КОРИСТИТИ ДО НОВЕ ВЛАДЕ“
„Бојкотом“ парламента против сукоба интереса
Марковић обавијестио Бечића да он и колеге због неспојивости јавних функција неће учествовати у раду парламента, писао и АСК. “Писмом на јасан начин указано на императивну одредбу Устава према којој Влада претходног сазива обавезна да свој посао извршава до избора нове”, одговорено је из премијеровог кабинета


Премијер Душко Марковић обавијестио је предсједника Скупштине Алексу Бечића да његов кабинет има уставну обавезу да настави рад до избора нове Владе, као и да док се то не деси – он и остали чланови, којима је потврђен посланички мандат, неће учествовати у раду Скупштине.

Допис је достављен и Агенцији за спречавање прања новца (АСК), саопштено је “Вијестима” у кабинету Марковића.

Влада је у техничком мандату након избора новог сазива парламента.

Према Уставу, Влада којој је престао мандат наставља рад до избора Владе у новом саставу.


Марковићфото: Борис Пејовић
Закон о спречавању корупције предвиђа да је “јавни функционер који у току вршења јавне функције прихвати да обавља другу дужност… дужан да, у року од 30 дана од почетка вршења друге функције, односно дужности, поднесе оставку..” Такође, и да у року од 30 дана од преузимања нове функције АСК пријави приходе и имовину. У конкретном случају, тај рок је до сјутра.

Скупштина је верификовала посланичке мандате 23. септембра, а из Владе, осим премијера, на листи посланика су и Милутин Симовић, Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Драгица Секулић, Никола Јановић и Сузана Прибиловић.

“Предсједник Владе је упутио допис предсједнику Скупштине и директорици Агенције за спречавање корупције и предузео све што је неопходно да се поштује Устав, а да систем не буде у застоју до формирања Владе. Писмом Скупштини и АСК на јасан начин указано на императивну одредбу Устава према којој Влада претходног сазива обавезна да свој посао извршава до избора нове Владе. Такође, премијер је обавијестио Скупштину и АСК да он и остали чланови Владе којима је потврђен посланички мандат неће га користи и учествовати у раду Скупштине Црне Горе до избора нове Владе”, одговорено је “Вијестима” из кабинета премијера.


Упућује на АСК: Алекса Бечићфото: Борис Пејовић
Објашњено је да су се по питању законског рјешења одредили тиме што је обавијештена и АСК, као и да су договорили да сви чланови Владе који имају посланичку функцију и индивидуално обавијесте ту институцију о уставној обавези.

Према одговору из кабинета Марковића, суштина обраћања АСК је да неће користити посланичке функцкије, односно, како су навели, овлашћења за која су изабрани од народа, до избора нове Владе, поштујући ту уставну одредбу.

Наводе да се “закон не може тумачити на штету Устава и друштвеног интереса”, као и да не зависи од њих кад ће моћи да преузму нова радна мјеста него од оних који формирају власт.

Бечић: Скупштина није адреса за сукоб интереса
“Вашим писмом… у својству предсједника Скупштине Црне Горе, обавијестили сте ме да, сагледавајући одредбу члана 104 Устава о неспојивости функције предсједника Владе и чланова Владе са посланичком и другом јавном функцијом, а имајући у виду и одредбу члана 110 Устава, предсједник и чланови Владе којима је потврђен посланички мандат у Скупштини Црне Горе неће учествовати у раду Скупштине до избора Владе у новом саставу, како би се обезбиједила примјена Устава Црне Горе. Указали сте да наведено обавјештење достављате и у смислу испуњавања своје обавезе из Закона о спречавању корупције, у законом прописаном року. Ваше горе наведено обавјештење сагледао сам са дужном пажњом, па вас у вези са истим подсјећам да је оцјена, да ли је самим неучествовањем у раду Скупштине предсједника и чланова Владе којима је потврђен посланички мандат, након истека 30 дана од дана почетка вршења посланичке функције, без подношења оставке, обезбијеђена примјена Устава Црне Горе у погледу спречавања сукоба интереса због неспојивости функције посланика и функције предсједника и члана Владе, у надлежности другог, Законом о спрјечавању корупције одређеног органа,” наводи се у одговору Бечића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial