Бољи путеви за бољи живот

МЗ Полица

На само десетак километара од Берана налази се село Полица, најплоднији и један од најљјепших крајева  беранске општине. Полица је састављена  из неколико села, Маште, Драгосава, Бабино, Горажде, Заграђе и Тмушиће, која представљају једну географску цјелину. Због свог положаја је и добила име, изгледа као висораван или полица. После Другог свјетског рата готово да није било стопе  која није била под неким засадом а најчешће је сијана  пшеница, па су ово беранско село називали житницом Црне Горе. Последњих година, нажалост, свједоци смо тога да млади људи напуштају села у потрази за бољим животом, па тај негативни тренд није заобишао ни Полицу. Они који су остали надају се да ће нови магистрални пут Петњица- Беране, водовод који је у завршној фази реконструкције, улагања у ову МЗ и планирани пројекти који ће уз подршку надлежних бити реализовани  задржати оне који тренутно живе на Полици, али и пружити пристојне услове за живот онима који некада пожеле да се врате у своју постојбину.

Предсједник МЗ Полица, Бобан Вељић каже да на Полици тренутно живи око 2000 људи, који се баве углавном пољопривредом и сточарством, пуно је и оних који раде у граду,  али су за живот изабрали село.

 „Полица је село које живи, за разлику од неких села која су пуста или их чине углавном старачка домаћинства. У ОШ“Полица“ имамо 99 ученика, то није ни примаћи броју ученика који су похађали ову школу прије само десетак година, али је свакако боље него у другим селима. Све више људи који имају имања на Полици долази из града да обрађују земљу, саде баште,  одржавају воћњаке, посебно викендом и нерадним данима. Село заживи, у правом смислу те ријечи, љети. На Полици се традиционално организују меморијални турнири „Маријан Куч“, затим меморијални турнир „Мираш Пођанин“, и  Тринаестојулски турнир, који има традицију дугу 42 године“, каже Вељић.

Од како је изабран за предсједника МЗ Полица, у мају 2019. године, Вељић истиче да имају пуне руке посла, много је започетих пројеката, има и оних чија је реализација при крају и оних који се морају одрадити у што скоријем року, како би живот у овом селу био квалитетнији.

Бобан Вељић

„Од како сам изабран на ову функцију урадили смо расвјету на стадиону поред школе на Бабину, затим смо завршили прилаз капели на бабинском гробљу, урадили паркинг и расвјету. Један од најзначајнијих пројеката је свакако и изградња путног правца Петњица-Беране, чијом реализацијом ће се олакшати саобраћање на тој релацији. Нијесам задовољан квалитетом урађеног. За око је лијепо, али није добро одрађено. Тампон је слаб, кривине су остале исте, свједоци сте да су предходних дана већ почела да се јављају потонућа дијела асфалтне површине. Једва смо се изборили за изградњу тротоара. Иако имамо тротоар, он није урађен по прописима, широк је само један метар, а није стављана ни арматура“, додао је Вељић.

 Он је подсјетио да су преко ИФАРД програма скоро сви засеоци добили по неколико стотина асфалтног пута, а оно што је приоритет за наредну годину је свакако кружни пут Гроц-Маште-Драгосава-Бабино.

„Ми смо писали дописе и тражимо да се цјелокупан пут Гроц-Маште-Драгосава-Бабино-Војна фабрика „Полиеx“-пресвуче новим асфалтним застором и да се, ако је могуће, прошири и поставе риголе и пропусти за воду са страна како би путу продужили вијек трајања. То нам је приоритет, јер је добра путна инфраструктура предуслов за повратак младих људи и развој села и пољопривреде, коју већ годинама истичу као водећу грану наше привреде“, истакао је Вељић.

БОКС:

Након што је на недавно асфалтираном путном правцу Полица – Беране, недалеко од школе на Полици, дошло до клизишта у дужини од око 20 метара, што је резултирало пуцањем асфалта, на терен су изашли представници Дирекције за саобраћај, надзорне службе и представници Бемаx-а. Они су дошли до закључка да је неопходно урадити  геолошка истраживања и хитно урадити пројекат за санацију, преноси Радио Петњица.  „Ријеч је о озбиљном проблему који се појавио након помјерања земљишта, а ради се о преко два хектара, што говори о величини проблема. Земљиште само тоне у ширем кругу тако да процес санације захтијева дубинска геолошка испитивања како би се урадио пројекат комплетног дијела. Не ради се само о санацији у путном дијелу, већ се ради о ширем дијелу који мора да уђе у процес санације. За сада ћемо пратити ситуацију на терену, а саобраћајном сигнализацијом ћемо регулисати саобраћај. Након испитивања и израде пројекта, приступићемо трајној санацији и рјешењу“, саопштио је за портал радија Гордан Љујић, грађевиски инжењер Бемаx-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest