Борба против сиве економије: Евидентиране 54 пријаве због неиздавања фискалних рачуна

Највећи број притужби односио се на неиздавање фискалних рачуна

У оквиру кампање Буди одговоран прошле седмице су евидентиране 54 притужбе, на основу којих није изречена ниједна новчана казна.

Највећи број притужби односио се на неиздавање фискалних рачуна. Грађани су се жалили да фискалне рачуне не издају пекара Ас и Орекс, посластичарница Делициа и неименована кафана у Подгорици, пекара Цани 2 у Будви, кафић Радио 2Б у Херцег Новом, ресторан Контакт на Жањицама, Вела бич, Бова бич бар, Топ дом, Грил пицерија, ресторан Цвијо и Малибу, апартмани Лара, посластичарница Слатки, Каруба, фризерски салон Уницут, цвјећара Ирис, апартмани Роyал Азура Дена и штандови у Бару, Барбоса бич бар, плажа Лиман 1, продавница колача Мињон и ресторан Мили у Улцињу.

Фискалне рачуне, како је наведено, не издају ни плажа Ваикики у Тивту, ресторан Некс у Чању, плажни бар Сутоморе, посластичарница Искра у Даниловграду, локал Октобарфест у Никшићу, Градска пивница и Чил бар у Мојковцу, ресторан Огњиште у Рожајама, продавница здраве хране у Колашину, Винска кућа на Цетињу и аутопревозник Станишић из Пљеваља.

Евидентиране су и притужбе да Општина Беране даје уговоре о дјелу за систематизована радна мјеста, Пансион за псе у Подгорици нелегално обавља дјелатност, а апарати за играње у Херцег Новом раде на црно.

Грађани су се жалили и да хотел Будва у истоименом граду ради на црно, запослени у таксију Маестро из Херцег Новог примају зараде на руке, цијене производа у продавници Идеа у Пљевљима нијесу исте на полицама и каси, док у Херцег Новом нијесу добро наведене.

Евидентиране су и притужбе да превозник Лалатовић травел из Будве не поштује епидемиолошке мјере, плажа Утјеха нелегално наплаћује паркинг, роба у кинеским бутицима у Бару нема декларацију, док су у ресторану 100 манира у Подгорици цијене различите у менију и на рачуну.

Грађани су се жалили на непрописно паркирање, остављање различитих превозних средстава у улазу зграде, нехигијенске услове на плажи Трстено, као и да Наш дисконт и ХДЛ Лаковић у Подгорици раде прековремено.

Кампању Буди одговоран су крајем децембра 2013. године покренули Министарство финансија и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, са циљем да допринесе јачању свијести јавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економије.

Пројекат омогућава грађанима да једноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институцијама да се што успјешније изборе са сивом економијом. преноси Портал РТЦГ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest