Борељ: *Косово треба да спроведе споразум који предвиђа оснивање Заједнице српских општина

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ саопштио је да Косово треба да испуни своју законску обавезу и да без одлагања спроведе Бриселски споразум из 2013. којим је договрено оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском вец́ином.

У одговору на писано посланичко питање из Европског парламента, Борељ је подсјетио да је косовски парламент ратификовао Бриселски споразум који су договорили Косово и Србија.

„Обје стране треба да испуне све своје међународне правне обавезе и спроведу неријешене споразуме. Такође треба да уложе даље значајне напоре како би постигли свеобухватан правно обавезујуц́и споразум о нормализацији односа, што је кључно за њихов европски пут“, навео је Борељ у писаном одговору на питање шта ц́е предузети поводом одбијања спровођења Бриселског споразума које је поставила десничарска европосланица из групе „Идентитет и демократија“ Доминик Билд (Доминиqуе Билде).

У одговору на њено друго питање како у разговорима са Косовом и Унеском намјерава да подстакне поштовање права православних Срба и да обезбиједи заштиту историјског вјрског наслијеђа, Борељ је написао да „ЕУ придаје велики значај владавини права, заштити основних права и слобода, укључујуц́и права невец́инских заједница и вјерске слободе, и да пажљиво прати сва дешавања у тим областима на Косову“.

У одговору објављеном на сајту Европског парламента истиче се да је „рјешавање потреба невец́инске заједнице косовских Срба важан елемент за актере ЕУ на *Косову“ и да „како Канцеларија ЕУ на Косову специјални представник ЕУ тако и мисија заједничке безбједносне и одбрамбене политике на Косову (Еулекс) надгледају ситуацију у свим невец́инским заједницама“.

„Еулекс активно подржава косовске институције за спровођење закона у јачању владавине права, укључујуц́и њихове напоре да истраже безбједносне инциденте у вези са вјерским и културним објектима, наводи се и додаје да „ЕУ континуирано подсјећа косовске институције да брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Дечане, без икаквог даљег одлагања“, додао је Борељ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest