Бошковић плаћао навијаче да промовишу ВЦГ

ИСПЛАТЕ СА КОНТА ЗА НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИИЗАЦИЈЕ
Бошковић плаћао навијаче да промовишу ВЦГ
Зеленило Подгорица добило 20.000 еура за „заштиту животне средине око зграде МО и јачање свијести омладине о значају животне средине“. Друга транша исплаћена четири дана прије избора нове Владе


Новац невладиним и другим организацијама дијелио по разним основама: Бошковић, Фото: Саша Матић

Новац свих грађана – из буџета Министарства одбране, дијељен је удружењима навијача, локалним фудбалским клубовима, организацијама које промовишу домаћу производњу, али и јавним предузећима, уз образложење да афирмишу активности Војске Црне Горе и вриједности НАТО, показују подаци у које “Вијести” имају увид.

Док је на његовом челу био министар Предраг Бошковић (ДПС) из буџета МО је новац невладиним и другим организацијама дијељен по разним основама, па су тако Војску “промовисала” удружења навијача, која су о трошку грађана обилазила и Италију.

То Министарство је у претходном периоду, са конта који се односи на трансфере невладиним организацијама, исплаћивало новац и другим субјектима, компанијама, спортским клубовима и савезима, што је незаконито, потврђено је у званичним одговорима МОД.

Из тог Владиног ресора на чијем је челу од децембра прошле године министарка одбране Оливера Ињац, казали су да су током 2019. и 2020. године, по објављеним конкурсима, за 7 пројеката, конкурисале 6 НВО за додјелу средстава од Министарства одбране (МОД).

“Са истима су потписани уговори и у складу са Законом о НВО средства су им додијељена. Остала средства додјељивана су без објављивања конкурса, на основу захтјева организација за реализацију разних пројеката, повезаних или не са циљевима и дјелатностима за које су те организације регистроване, без потписивања уговора, а на основу рјешења сачињених у складу са чланом 40 Закона о буџету и фискалној одговорности”, одговорили су из МОД на питања “Вијести”.


У 2020. години исплаћено је укупно 116.590 еура за 13 НВО, али и предузећа.

Тако је јавном предузећу Зеленило Подгорица са конта “трансфери НВО” исплаћено 20.000 еура (два пута по десет хиљада) за “заштиту животне средине око зграде Министарства одбране и јачање свијести омладине о значају животне средине”. “Зеленило” је иначе задужено за зелене површине у граду и запослени у њему за то добијају плату.

Ињац је крајем марта у Скупштини казала да је то предузеће заслужило “неку врсту посебног поштовања” бившег министра и да му је 10.000 еура уплаћено током периода техничке владе.

Друга транша Зеленилу је, показују подаци, уплаћена 1. децембра 2020, четири дана прије формирања нове Владе на челу са премијером Здравком Кривокапићем.

Највише новца је у прошлој години добила НВО “Пробај домаће”, 12.300, по основу “упознавања руралног предјела са активности ВЦГ”. Та НВО бави се промоцијом пољопривредних и традиционалних производа и домаће хране и пића. Према регистру НВО, оснивачи су Велимир Ђоковић, Весна Орбовић и Лидија Глишић.

По истом основу та НВО је 2019. добила 8.000 еура.

За “промоцију ВЦГ” прошле године су по 4.000 еура добили Удружење навијача “Црногорци-југ” (Никшић) и НВО навијача репрезентације Црне Горе “Дукљани” (Подгорица).

Ови први су 2018., добили 2.700 еура за “хуманитарне акције помоћ угроженим породицама”.

Оснивачи удружења навијача из Никшића су Милица и Павле Зечевић, Стеван Мићуновић, Анђела Каваја и Жарко Илић.

НВО навијача репрезентације Црне Горе “Дукљани” основали су Андреј Михаљевић, Дејан Кљајић, Ненад Кукуличић и Ђорђије Вукчевић.

Представници те НВО су као основ за захтјев МО 2019. навели обилазак града Гаета у Италији. Нјима је 15. марта 2019. уплаћено 600 еура, па хиљаду еура 11. октобра исте године.

За исте потребе та НВО је годину дана раније тражила 500 еура, колико и за “хуманитарну акцију угроженим породицама”.

Гаета је била мјесто егзила дијела Црногораца након 1918. године.

НВО “Пчела” и “Подвиг” су по основу организовања спортских манифестација тражили по 4.000 еура прошле године. “Подвиг” је у 2019. години добио највише новца из буџета одбране, 9.500 еура за пројекат “Буди безбједан”, док је Пчела добила три хиљаде за “промоцију ВЦГ кроз обилазак свих касарни”. “Пчела” је 2018. године добила 7.500 еура за пројекат “Млади и Војска за чисте руке” и 6.000 еура за едукацију младих о чланству у НАТО.

НВО “Подвиг” Подгорица регистрована је за развој и очување културних историјских, вјерских, традиционалних обиљежја; хуманитарне активности; организовање манифестација из области пољопривреде и руралног развоја. Осниваћи су Никола Брајковић, Миладин Букилић и Ивона Кљајић.

НВО “Пчела” Подгорица регистрована је за промовисање здравих стилова живота, а оснивачи су Радован Лакићевић и Радмила и Борис Милуновић.

НВО “Свети Петар Цетињски” добила је 500 еура у техничком мандату бивше Владе, односно 1. децембра 2020. Тој НВО је уплаћено 500 еура за “промоцију политика НАТО кроз одржавања научног самита у вези неофашизма”.

У регистру НВО, овлашћено лице ове организације која је регистрована за “смањење сиромаштва” је Велимир Мијушковић, а оснивачи су Миленко Стефановић, Веселин Дабовић, Бранко Павићевић, Бранимир Пајковић, Милан Мрваљевић, Илија Вујошевић, Божидар Николић, Светислав Вујовић.

Са конта трансфери НВО у 2019. години исплаћено је 98.100 еура, а новац је добило 25 организација, савеза, предузећа.

Антена М за “Црногорство” добила 2.000
Новац је из буџета одбране 2019. добила и Антена М ти то 2.000 еура. Он је, како показују званични подаци МО, уплаћен по основу “партнерског пројекта Црногорство”.

Те године је исти избос уплаћен и НВО Удружење пријатеља Црне Горе и Косова за “едукацију Рома са циљем промовисања ВЦГ и политика НАТО”.

Та НВО је у 2018. добила 8.000 еура за пројекат “Млади и Војска за чисте руке”, а 2017. године 5.500 еура за пројекат “Еуроатлантске интеграције и млади”. Оснивачи те НВО из Подгорице су Милена Газивода, Далибор Ђоговић, Дијана Рацковић, Белма и Реихан Јашаровић и Милка Пејовић. НВО је основана за “промовисање вриједности грађанског друштва заснованог на мултикултуралности”.

Са конта трансфери НВО, новац је 2019. уплаћен и Организацији бораца НОР-а (1.000 еура), а по 3.000 еура Милитарy футсал тиму, Једриличарском клубу Морнар и Стрељачком савезу Црне Горе, који је 2018. добио 5.500 еура, а 2017. године 5.000 еура. Милитарy футсал тим је од МОД-а у 2018. години добио 2.600 еура, а Једриличарски клуб Морнар 2.500 еура.

Са тог конта у 2018. новац је добио и Спортски коњички клуб Будућност (3.000). Фудбалски клуб Забјело је 2018. године добио 2.000 еура за утакмицу ВЦГ-ФК Забјело.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *