Бошњак: Нећу повући предлог закона о измјени ректората Универзитета

На 700 професора се не може утицати

Бранка Бошњак

Посланица Покрета за промјене Бранка Бошњак неће повући предложене измјене Закона о високом образовању, којим тражи да се промијени начин избора ректора тако да га путем непосредног гласања бирају професори, иако је Универзитет Црне Горе затражио од Скупштине да се то учини, јер сматрају да се њеним приједлогом урушава аутономија Универзитета.

Актуелним прописом уређено је да по конкурсу ректора бира Управни одбор. У том управљачком тијелу је 15 чланова – пет представника оснивача (Владе), шест представника академског особља (пет са академским звањем и један сарадник) изабраних из реда запослених на Универзитету, један представник других запослених, те три представника студената, пише Побједа.

Ректорат Универзитета Црне Горе ове седмице послао је допис деканима о покретању петиције за заштиту аутономије ове високошколске установе, негодујући што нијесу били укључени у процедуру израде предложених измјена Закона.

Ова високошколска установа крајем децембра, након што је Бошњак доставила Скупштини спорне измјене акта, затражила је од законодавне власти да из процедуре повуче спорни приједлог.

– Приједлог Универзитета прослијеђен је посланици Бошњак на упознавање, имајући у виду одредбу члана 147 Пословника Скупштине Црне Горе којом је прописано да предлагач закона може повући приједлог закона све до завршетка претреса приједлога закона у појединостима – речено је Побједи кратко из Скупштине.

Модел се примјењује у Словенији

Бошњак, међутим, не намјерава да уважи захтјев УЦГ. Сматра да се измјенама овог прописа доприноси демократизацији и аутономији Универзитета, те да се омогућава да око 700 професора, који имају избор у звање, бирају ректора, а не да то чини ,,пет-шест лојалних људи у Управном одбору и пет студената који су изманипулисани“.

– Ово је искорак из разлога што постоји и у земљама Европске уније. Овај модел је у Словенији – рекла је Бошњак.

Каже да је петиција коју је покренуо Универзитет ,,бесмислена из разлога што се Закон до сада мијањао икс пута – продужавао се, на примјер, рок ,,вјечитим апсолвентима“ и никада се УЦГ није побунио што није било јавне расправе или што се нико од њих није укјучио“.

– А више је то аутономија Универзитета него овај дио који се тиче избора ректора. Јер аутономија УЦГ се односи на курикулиме – планове и програме, по којима се изводи настава и избор у академска звања – наводи Бошњак.

Спремна је за корекције предложених измјена Закона, наводећи да УЦГ ,,притиска петицијом декане из разлога што ће видјети да не могу све да контролишу“.
Универзитетски референдум

Предложеним измјенама закона предвиђа се расписивање конкурса за избор ректора, те да се у случају када се јави више кандидата омогући да воде кампању на факултетима и изложе свој програм. Потом би се одредио један радни дан када би се обавило непосредно гласање.

– Фигуративно речено, то би био ,,униеврзитетски референдум“ гдје ће имати прилику сви професори (доценти, ванредни и редовни) УЦГ да гласају за ректора… Ово је искорак у деполитизацији, да омогућимо академском особљу да изаберу оног ко је најбољи међу њима. Не може се 700 професора врбовати да се изабере баш један. То не – сматра посланица.

Ако би се десило да се на конкурс пријави само један кандидат, бирао би га Управни одбор.

Очекује мишљење Владе

Бошњак очекује да се на предложене измјене Закона изјасни Влада, јер би ,,вољела да га добије“, иако се и мимо њега о пропису може расправљати на скупштинксим одборима.

– Спремна сам, ако су спремни са УЦГ да ректор (проф. др Данило Николић) и предсједник Управног одбора (проф. др Душко Бјелица), дођу на сједницу Одбора. Ја ћу сугерисати предсједнику Одбора да могу да буду ту и онда да сучелимо аргументе и да видимо ко угрожава аутономију Универзитета – поручила је Бошњак.

Предложене измјене акта би након тога биле упућене на дневни ред Скупштине, а посланица ће иницирати да се то догоди у фебруару, уколико буде ванредне сједнице. Ако не буде, онда ће посланици о измјенама Закона расправљати на редовном засиједању у марту.

Студенти се жалили, желе и они да гласају

Бошњак каже да су јој се студенти обраћали, жалећи се да им је предложеним измјенама Закона онемогућено да учествују у избору ректора, јер по актуленим прописима то могу да чине – чланови су Управног одбора, тијела које бира ректора.

Бошњак је мишљења да студенти треба да буду у Сенату и вијећима факултета, гдје се рјешавају њихова питања, те да се у Управном одбору њима манипулише у корист политизације УЦГ“.

– У крајњем случају, можда би се могло наћи неко компромисно рјешење, да буде нека изборна јединица, па да буде један њихов глас негдје, али то усложњава модел. Треба да се погледа упоредно, да ли постоји шанса да се то одради – рекла је Бошњак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *