Цамај: Неприхватљив предлог ЦДТ, за албански народ је веома битна одредница националности и језика

„НА ОСНОВУ ТИХ ПОДАТАКА МАЊИНЕ ОБЕЗБЈЕЂУЈУ ОСТВАРИВАЊЕ ОСНОВНИХ ПРАВА“
Цамај: Неприхватљив предлог ЦДТ, за албански народ је веома битна одредница националности и језика
„Уколико се не буде знало колико мањинских народа живи у Црној Гори и у ком броју, неће моћи ни да остварују своја основна права, као и сви други грађани, чиме би били дискриминисани“, рекао је Цамај


Цамај, Фото: Филип Рогановић

За предсједника Демократског савеза Албанаца Николу Цамаја неприхватљив је предлог Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се грађани на попису становништва планираном за наредну годину не изјашњавају о вјерској и националној припадности и о језику.

Цамај је за Дан казао да је за албански народ у Црној Гори веома битна одредница националности и језика, те да на основу тих података мањине обезбјеђују остваривање основних права.

„Уколико се не буде знало колико мањинских народа живи у Црној Гори и у ком броју, неће моћи ни да остварују своја основна права, као и сви други грађани, чиме би били дискриминисани“, рекао је Цамај.

И предсједник Демократске партије Фатмир Ђека сматра да изјашњавање о вјери, нацији и језику мора постојати као опција. Он је поручио и да је најважније да се попис реализује у демократској атмосфери.

„Ми разумијемо предлог ЦДТ-а, посебно стање у нашем друштву у којем ће се тај важан посао одвијати. Ипак, он се мора обавити. На свима је нама, а посебно на будућој власти, да читав тај посао буде обављен у демократском духу и у најкоректнијој процедури“, рекао је Ђека за Дан.

Из Бошњачке странке су саопштили да је за њих неприхватљив предлог ЦДТ-а.

Они сматрају да мањински народ на основу података са пописа остварују права загарантована Уставом и да им то не може бити ускраћено. Истичу да се уставно начело сразмјерне заступљености остварује управо на основу података са пописа.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial