Чанак „стручно“ о избору Владе: Нормално да је владавина ДПС довела до корупције и непотизма, али је то због политике „српског света“

„Увјерен сам да Мило Ђукановић неће дозволити себи да ћути пред клерикализацијом црногорског друштва и угрожавању црногорске независности. То се неће догодити”, оцјењује Чанак

Nenad Čanak
Ненад Чанак

Клерикализација Црне Горе гура земљу која је водила у европским интеграцијама у положај средњовјековне затуцаности. Мислим да је то изузетно лоша порука и неће помоћи ни новој влади ни црногорском друштву у цјелини да се пуним капацитетом суочи са низом изазова који су пред свима нама од медицинских, политичких, а не искључујем ни војне, каже у интервјуу Викенд новинама предсједник Лиге социјалдемократа Војводине „господин“ Ненад Чанак.

Чанак истиче да је вишедеценијска власт ДПС-а по природи ствари морала довести до тога да се појаве случајеви злоупотреба, корупције, непотизма, али да су све те негативне појаве “маргиналије наспрам оштрог заокрета од Европе према Русији, од секуларне према теократској држави и од независности према положају привјеска политике “српског света”. Коментаришући кохабитацију он каже да је “мирна смјена власти у Црној Гори врхунац политичке каријере Мила Ђукановића”.

Тиме је показао потпуну искреност и приврженост идејама демократије и смјењивости власти. И мислим да ће он апсолутно бити подршка развоју Црне Горе и у економском и у политичком смислу, односно да ће подржати сваки позитиван помак ако га ова влада буде направила. Са друге стране, увјерен сам да он неће дозволити себи да ћути пред клерикализацијом црногорског друштва и угрожавању црногорске независности. То се неће догодити”, оцјењује Чанак.

Он је говорећи о спољној политици истакао да је забринут због развоја ситуације у Ирану који може у себе увући и Русију и Турску и Кину и НАТО и бити извор свјетске нестабилности, а у том случају Црна Гора ће бити изложена огромним притисцима да постане логистичка база за руску флоту.

Чанак је на питање новинарке прокоментарисао и спајање ресора културе, просвјете, спорта и науке и постављање проф. др Весне Братић на ту позицију рекавши да таква политичка одлука иде ка затирању црногорске идентитетске самобитности, стварању нових генерација одгајаних на школским програмима пуним историјских неистина и формирању спортских друштава као мјеста за окупљање политичких парамилиција.

Све у свему не нуди ништа добро за грађане Црне Горе. И то није случајно. У питању је, по мојој процјени, зао наум архитеката уништења Црне Горе и њеног свођења на географски појам испражњен од било какве политичке садржине“, рекао је овај „врсни“ политичар.

Он је такође искористио прилику да коментарише власти у Србији, истичући да ће њихова „пијемонтска памет“ као што је  „отписала Србе испод Ибра на Косову или изван Републике Српске у Босни и Херцеговини, тако поништити и изборну вољу просрпских странака у Црној Гори и наметнути у извршну власт оне који ће служити њеним интересима, а не интересима грађана Црне Горе.“

Говорећи о прогону српског амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића и изјавама српских званичника, овај „зналац“ је рекао да он мисли да предсједница владе и највећи број људи у Србији знају мало или нимало о Подгоричкој скупштини и своје мишљење формирају на основу мало или нимало правих информација.

„Уосталом, прије двије године уз велику је помпу обиљежавана стогодишњица припајања Војводине Србији, а у питању је дубоки историјски фалсификат“, казао је и додао:

„Бајка о ослобађању Војводине од стране српске војске 1918. године разбије се већ о прво питање да ли рецимо у Новом Саду постоји споменик погинулим српским војницима при ослобађању овог града? Наравно да не постоји јер се аустроугарска војска повукла три дана прије уласка српске војске у град који су у међувремену чували сами Новосађани. Дакле, било би важно разумјети да се у Србији врло мало зна о историји Црне Горе, да се крије аутокефалност Црногорске православне цркве до 1921. године, исто као и аутокефалност Карловачке митрополије у Војводини до исте те 1921. године. Другим ријечима, изрека “историју пишу побједници” на Балкану гласи: “историју бришу побједници”.

Чанак је Демократски фронт оптужио да њиме управља неко из другог центра а дао је и „стручно“ мишљење о Митрополиту Амфилохију али и избору новог патријарха.

„Индивидуални положај Амфилохија Радовића је дуго грађен и сумњам да било ко може само ускочити на његово мјесто и наставити тамо гдје је он стао. Међутим, сам утицај СПЦ ће сада бити потенциран од стране нових власти јер је то полуга којом се може манипулисати дијелом становништва и коју они неће испуштати из руку. А што се тиче новог патријарха, ту може доћи до различитих развоја догађаја. Кандидати који се сада појавјују у медијским спекулацијама су различити. И мислим да ће личност новог патријарха значити много више за СПЦ и њен положај у друштву него што је то било до сада“, закључио је Чанак.

IN4S

2 thoughts on “Чанак „стручно“ о избору Владе: Нормално да је владавина ДПС довела до корупције и непотизма, али је то због политике „српског света“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *