Четири мјесеца од кад је формирана: Шта је највеће достигнуће Владе

Ево шта о томе за наш портал кажу представници парламентарне већине

Влада Црне Горе

Данас се навршава четири мјесеца, од кад је формирана прва демократска Влада након тридесетогодишње владавине ДПС, 4. децембра 2020. године.

Након историјске побједе опозиције на парламентарним изборима 30. августа прошле године, јавност је очекивала муњевиту реакцију парламентарне већине и брзо конституисање прве демократски изабране Владе Црне Горе.

Међутим, од тог тренутка прошло је безмало пуна три мјесеца до формирања извршне власти. Прву опструкцију спровео је управо актуелни предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић, који је, крајње непотребно, недјељама одлагао консултације за мандатара.

Одмах потом услиједио је отворени сукоб између мандатара Здравка Кривокапића и парламентарне већине око концепта и начина формирања Владе.

Данас, након пуна четири мјесеца рада Владе, имамо неке конкретне потезе.  Неки су наишли на подршку, док је било и оних око којих се водила, и још увијек се води, жустра полемика.

Ево шта о томе за наш портал кажу представници парламентарне већине.

Систем који је стваран 30 година, а који је био оптерећен криминалом и корупцијом, не може се промијенити током ноћи, али јасно је да се промјене дешавају доста споро, оцијенила је за наш портал Маја Вукићевић, посланица ДФ и потпредсједница Демократске народне партије.

Вукићевић: Више пажње посветити економији, стварању радних мјеста

„Надам се да ће се усвајањем тужилачких закона коначно кренути у јачи обрачун са корупцијом и криминалом, јер са оваквим правосуђем које је још увијек заробљено то није могуће“, истиче Вукићевић.

Грађани су, како истиче, гласали за промјене и од Владе се очекује да их спроведу.

Надам се да ће се у наредном периоду више пажње посветити економији, стварању нових радних мјеста. Оно што је свакако разочаравајуће је то што смо по питању вањске политике остали на истом курсу, на којем је био ДПС, продужене су санкције Русији, од којих Црна Гора нема никакве користи, јер наш европски пут због тога сигурно није убрзан, он зависи од низа других, битнијих фактора, због тих санкција штету трпи само црногорска економија, навела је Вукићевић, и поручича да Влада мора размишљати о грађанима, ако и буде туристичке сезоне, питање је ко ће нам доћи ако се не поправе односи са земљама из које традиционално имамо највише туриста.

Демократе: Цијенимо спремност на сарадњу и разумијевање код Владе са парламентарном већином

Бројне критике које стижу на рачун Владе, најчешће са адресе чија је перспектива искривљена политичком мотивисаношћу, а критеријуми тих критика прилично удаљени од оних у односу на које би се могло и морало просуђивати о раду Владе, можда су и најбоље свједочанство да је Влада за посљедња 4 мјесеца направила озбиљне помаке који у наредном периоду могу постати само још бољи и импресивнији, оцјенили су из Демокртатске Црне Горе.

Заиста, у постојећим околностима обиљеженим сложеном економском, друштвеном, социјалном, али и политичком ситуацијом, Влада је извукла из себе максимум да би на бројним пољима могла да постигне одличне, негдје и изванредне резултате.

„Истичемо све оно што је предузела на плану демистификације ранијег система функционисања. Сам прекид те праксе значи и остваривање уштеде на свим пољима, превасходно у дијелу кадровских промјена и оптимизација“, истакли су из Демократа и додали:

Истичемо и вођење рачуна о сваком центу грађана насупрот досадашњем расипничком и недомаћинском управљању. Такође, истичемо обезбјеђење стабилности јавних финансија што је предузето на самом почетку мандата нове Владе. Тако је санирано затечено стање и створени предуслови за даљи рад. Ту су и формирање нове авио-компаније која ће пословати по тржишним условима, куповина два авиона што рјешава дугогодишњи проблем.

Економски пакет помоћи грађанима и привреди вриједан 160 милиона еура који обухвата сваког петог грађанина Црне Горе превазилази све оно што су претходници учинили на овом плану. Помоћ пензионерима, незапосленима са евиденције ЗЗЗЦГ, доприноси за свако новозапослено лице, мјере пољопривредним произвођачима, туристички ваучери, постизање договора о доношењу закона који ће омогућити исплату отпремнина бившим радницима КАП-а, успјеси су пред којима нико добронамјеран неће затворити очи.

Наравно, и у вези са највећим изазовом са којим се суочавамо, пандемијом, стекли су се услови да се почне са имунизацијом грађана, па је већ сада примјетна тенденција опадања броја заражених у Црној Гори, посебно су нагласили у Демократској Црној Гори.
Посебно цијенимо спремност на сарадњу и разумијевање код Владе са парламентарном већином са којом је, у сарадњи, реализовала договор о увођењу дјечјих додатака, старачких накнада, бесплатних уџбеника од 1. јула ове године.

СНП: Ми нећемо критиковати рад Владе у првих 200 дана

Функционери Социјалистичке народне партије Црне Горе су много пута рекли да неће критиковати рад Владе у првих 200 дана, као што је и тражио премијер Кривокапић.

„У првих четири мјесеца раде Владе као позитивне учинке видимо, прије свега, усвајање измјена Закона о слободи вјероисповијести, којим је једно питање које је дуго оптерећивало и дијелило наше друштво, стављено ад ацта. Задужење које је обезбијеђено одмах на почетку рада Владе омогућило је да наши грађани не остану без плата и пензија, јер је јасно да је ДПС иза себе оставио огромне проблеме и дугове“, сматрају из СНП.

Такође, оснивање нове авио-компаније и обезбјеђивање два авиона сматрамо добрим кораком ка бољем позиционирању Црне Горе као туристичке дестинације, уз услов да највећи дио радника Монтенегро Ерлајнса пронађе посао у новој компанији.

Влада је, како истичу, показала јасну намјеру да рјешава социјална питања подршком низу закона који се односе на ову област, као што су обезбјеђење дјечијег додатка дјеци до шест година, обезбјеђење бесплатних уџбеника за све основце, повећање минималне зараде и старачких накнада. То су све рјешања чији је циљ побољшање социјалног положаја наших грађана, који је деценијама у ДПС систему био стављан по страни.

Борба против организованог криминала и корупције је почела и власт је показала да више нема недодирљивих и да сваког може стићи рука правде.

Предложен је и буџет за 2021. годину иако су многи сумњали да ће то бити урађено и надамо се да ће бити реформски, те да ће испунити очекивања грађана.

Што се тиче ствари које би требало побољшати, сигурни смо да увијек може боље и више, али с обзиром на наслијеђене проблеме, као и на бројне афере које нови министри свакодневно откривају, задовољни смо тренутном динамиком рада чланова Владе, поручује из СНП.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *