Четири могућа сценарија окончања пандемије

, Image: 342072736, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Cultura Creative (RF) / Alamy / Alamy / Profimedia

Ако искористимо предности постојећих лекова који највише обећавају у борби са вирусом корона, крај пандемије може доћи брже него што већина мисли.

Ту тезу је у ауторском тексту за „Фокс њуз“ изнео један од водећих америчких епидемиолога Вилијам Хаселтајн који се недавно вратио из Вухана са кинеско-америчког самита о здрављу.

Хаселтајн каже да садашња епидемија вируса корона (Ковид-19) није неочекивана међу научницима и упозорава да ћемо се суочавати и са другим биолошким претњама.

Он, међутим, сматра да је ово прилика да креирамо лекове чији је развој стао након претклиничких студија, пошто су претходне епидемије заустављене.

„Усред епидемије САРС-а и МЕРС-а (респираторни синдром узрокован вирусом корона 2012), развијани су лекови кандидати који циљају кључне протеине вируса корона, у лабораторијским и претклиничким студијама, али никад нису развијени до клиничких тестирања. То је зато што није било тржишта за те лекове, па ниједна влада није била спремна да гарантује њихов откуп. Срећом, данас је обновљен интерес за убрзан развој тих лекова“, пише др Хаселтајн.

Пандемија вируса корона ће се завршити, наставља Хаселтајн, без обзира колико данас изгледа непобедива. Једино је питање – како, а Хаселтајн наводи четири могућа начина.

Вирус корона постаје сезонски

Ако се испостави да је вирус корона сезонски, то значи да ће број нових случајева опадати како време постаје топлије. Али у овом сценарију, вирус корона ће се вратити када поново захладни.

Једино можемо да се надамо да ће до тада здравствени системи бити боље припремљени да помогну у опоравку онима који ће тешко оболети, напомиње Хаселтајн.

Колективни имунитет

Ствара се када се довољан део популације зарази, опорави и развије природни имунитет.

Овде је проблем то што ће развој колективног имунитета захтевати значајан временски период.

„Док чекамо, могуће је да ће 200.000 до 1,7 милиона људи у Америци умрети“, упозорава Хеселтајн.

Развој вакцине

Ово, према његовим речима, има смисла ако би вакцина била доступна свима. Тренутно је у одређеним фазама развоја најмање пет вакцина, а једна је почела са клиничким студијама ове недеље.

То је обећавајући развој, али и овде је проблем временски период. У најбољем случају, биће потребни месеци пре него што вакцина буде доступна за масовну производњу.

Развој терапијских лекова

Као још један сценарио је и убрзан развој терапијских лекова који третирају респираторну инфекцију и, у зависности од лека, превенирају њено поновно јављање.

Једна од опција је комбинација лекова против вируса који циљају рибонуклеинску киселину (РНК) у средишту вируса короан, одговорног за данашњу пандемију.

Епидемија вируса корона још једна лекција природе

Имамо прилику, сада је питање правог вођства како бисмо могли да кренемо ка окончању садашње пандемије, наводи у тексту Хаселтајн.

„А кад се то догоди, не бисмо смели да заборавимо лекције које учимо данас“, указује Хаселтајн.

У будућности ће се, како указуе, јавити неки други смртоносни вирус корона, а биће и других смртоносних и преносивих облика грипа, глобалног ширења туберкулозе отпорне на антибиотике и бактерија отпорних на антибиотике.

„Епидемија коронавируса је још једна лекција природе, она који смо игорисали у прошлости. Ако је будемо игнорисали у будућности, можемо да се нађемо у још већој опасности“, закључио је др Хаселтајн, некадашњи професор на Харварду и оснивач Одељења за истраживање канцера и ХИВ-а на том универзитету.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest