Четрнаест година независности

проф. др Драган Копривица

ЧЕТРНАЕСТ ГОДИНА НЕЗАВИСНОСТИ
(у четрнаест тачака)

 1. Након не баш веселог јубилеја од четрнаест година независности Црне Горе, јасно је да су се независности докопали управо они, који су жељели да од њих све зависи. А да су поштени грађани, који зависе од независности, баш добро извисили. Међу њима и стари Либерали, који су независну Црну Гору замишљали као земљу владавине права, а не безакоња.
 2. Независно од добре воље грађана, тешко је разумјети овиснике о власти у Црној Гори, којима је власт најјача дрога, јачине попут оне на нашем војном броду, или броду неке наше поморске компаније по океанима.
 3. Независно од умијешаности државе у флагрантне облике транспорта бијелих супстанци, режим се и даље одржава, и то по основу учлањења у НАТО. Мада и, независно од учлањења, све неће ићи баш унедоглед.
 4. Независно од статуса независности, данашњи Монтенегро је више него икад зависан од тога шта ће му наложити Ујка Сам и стара дама Европа.
 5. У независној Црној Гори судови су независни од своје воље, а зависни од цедуљица из врха власти.
 6. Независно од тога што је глупо изрежирани од стране режима државни удар доживио фијаско, уз сценарио са ефектом бушне кофе, и данас је тај проваљени процес на снази у циљу обрачуна с ДФ-ом, иако је био измонтиран у круговима власти „за не дај Боже“, ако резултат на изборима буде неповољан.
 7. Уз ово, данас, срећом, немамо лијева скретања, али некаква скретања јесу, јер је Црна Гора досад била независна, а сад, према новим смјерницама режима, постаје све више неовисна.
 8. Независно од свих прича режима о сузбијању друштвених аномалија, корупција, мито и непотизам, Богу фала, фино напредују.
 9. Независно од хвалисања власти да смо демократска земља, безобразни Фридом Хаус је режимски Монтенегро ставио у ред недемократских земаља.
 10. Независно од додворавања режимских првака амбасадорки САД у Црној Гори, озбиљна дама, Џуди Рајзинг Рајнке, није се ниједног трена колебала да стане иза оцјена Фридом Хауса. И то независно од блиједих режимских осмијеха, јер у врху Монтенегра и даље вјерују да ће им све бити опроштено само зато што су послушни амерички вазали. А, колико је познато, Министарство вањских послова Црне Горе, није се ни усудило да на разговор позове америчку амбасадорку, као што, на примјер, призива амбасадора Србије.
 11. Независно од тога што је црногорска полиција чак пет дана знала за пријетње атентатом на Милана Кнежевића, нико се из МУП-а није досјетио да макар крене у провјере тих тврдњи из окружења, а у питању је посланик Скупштине Црне Горе, и то опозициони посланик, притом професор и књижевник.
 12. Независно од тога што године иду, стари политичари из власти у Црној Гори не брину за године, јер се подмлађују не само лифтинзима него и тиме што у своје фотеље смјештају своју дјецу по старом добром систему: „Од оца је остануло сину.“
 13. Независно од тога што смо независни, а то би требало да представља знак сваковрсног прогреса и стабилности буџета, државни дуг је, за четрнаест идиличних година, са седамсто милиона повећан на ситно, скоро четири милијарде еура, а спољнотрговински дефицит за посљедњих десет година већи је 850 милиона, па је прошле године представљао сићу од свега преко двије милијарде.
 14. И, на крају, независно од свих наведених тринаест блиставих достигнућа, захваљујући црногорској независности/неовисности, треба бити независан и од здраве памети па рећи да је независност била прави корак за напредак Црне Горе. Или реално казати да је независност послужила уској групи моћника с обје стране закона, да ограде свој приватни атар, и чине шта им је воља држећи под контролом све полуге власти. А кога усхићују све наведене тековине и достигнућа подгоричког режима, срећан му дан независности, и да га проведе у здрављу и весељу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest