Чистка у америчкој морнарици због судара нуклеарне подморнице

Америчка морнарица спровела је чистку због судара нуклеарне подморнице у Јужном кинеском мору. Смијењени су капетан подморнице, први официр и шеф техничара за сонар.

После судара нуклеарне подморнице „Конектикат“ у Јужном кинеском мору, која је, како је званично саопштено, ударила у подморску планину, вицеадмирал Карл Томас, командант Седме флоте америчке морнарице, донео је одлуку о смени главних људи те подморнице.Смењени су командант подморнице Камерон Алџилани, његов заменик Патрик Кашин и главни официр за сонар Кори Роџерс, због, како је објашњено у саопштењу америчке морнарице, „изгубљеног поверења“.

„Бољим расуђивањем, паметнијим доношењем одлука и доследнијим придржавањем процедура у планирању навигације, као и надзором посаде и кризним менаџментом, инцидент је могао да буде предупређен“, утврдио је вицеадмирал Томас.

Нуклеарна подморница „Конектикат“ сударила се са непознатим објектом у Јужном кинеском мору 2. октобра, при чему је 11 морнара повређено.

Касније је саопштено да је подморница ударила у подморску планину. Приликом судара, оштећен је предњи део подморнице, због чега је она на иницијалној поправци у бази Гуам, а после њих ће отпловити у бродоградилиште Бремертон у држави Вашингтон на потпуне поправке.Инцидент је добио и геополитички призвук, пошто је Кина захтевала да САД објаве све његове детаље, као и да објасне какав је био задатак подморнице у Јужном кинеском мору.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest