Црквена звона на свака два сата

Његово високопреосвештентво Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије упутио је данас архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Митрополије акт о молитви и звоњењу звона поводом епидемије:

Архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Митрополије

„У ове дане, када се цијели свијет суочава са опаким вирусом који је одговоран за велики број смртних случајева широм свијета, наша Света Црква се моли Господу нашем Исусу Христу, који је Једини прави Љекар душа и тијела, да покаже милост своју, заустави ширење ове опаке болести и помилује сав људски род.

Овим вам се налаже да на крају сваког богослужења, прије самог отпуста, наглас читате молитву против епидемије, састављену од стране Његове Светости Патријарха румунског г. Данила коју вам достављамо у прилогу овог акта.

Такође, како нам свједочи древно црквено предање о звоњењу звона за вријеме разних епидемија (нпр. куга и шпањолка), налаже вам се да у свим храмовима у периоду од 08:00 до 20:00 часова, у временском интервалу од 2 часа, звоне звона (у трајању од 5 минута) до окончања епидемије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest