Crna Gora viškove letilica donira Sloveniji

Foto: Jutjub printskrin/ KNIGHT FLIGHT VIDEO

Crnogorsko Ministarstvo odbrane doniraće slovenačkim kolegama školski avion ,,supergaleb G4“ i helikopter ,,gazelu HN – 45M“, čija je ukupna vrijednost blizu milion eura. To je navedeno u vladinoj informaciji o zaključivanju Sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Slovenije sa prijedlogom sporazuma.

Ministarstvo je još 2016. ove letilice oglasila suvišnim i pokušala da ih proda.

Kako na nekoliko organizovanih prodaja nije bilo interesovanja za kupovinu aviona i helikoptera, Ministarstvo je odlučilo da ih pokloni Sloveniji koja će ih, nakon restauracije, koristiti kao muzejski eksponat.

– Imajući u vidu mogućnosti aviona G4, troškove obuke, eksploatacije i održavanja aviona i naoružanja, te ograničeni vijek upotrebe, njihovo dalje zadržavanje u operativnoj upotrebi nije bilo racionalno – pojasnilo je Ministarstvo u dokumentu.

Takođe, opredjeljenje da se Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore opremi srednjim višenamjenskim helikopterima, kao i mogućnosti helikoptera ,,gazela“, troškovi njihove eksploatacije i održavanja značili su da njihovo zadržavanje u operativnoj upotrebi nije bilo racionalno te su oglašeni suvišnim za potrebe Vojske Crne Gore, pojasnili su razloge za doniranje letilice ,,gazela“.

Vrijednost aviona ,,supergaleb G4“ je 963.000 eura, dok ,,gazela“ vrijedi 31.540 eura.

Mi njima podmornicu, oni nama top

Ministarstvo je ranije, za potrebe podmorničarskog muzeja u Pivki, doniralo Sloveniji diverzantsku podmornicu tip P- 911.

Zatim su slijedile obostrane donacije, te je Ministarstvo odbrane Republike Slovenije realizovalo donaciju individualne zaštitne opreme za jedinice VCG i donijelo odluku da donira brodske topove za potrebe počasne čete VCG, dok je Ministarstvo odbrane CG realizovalo donaciju ronilice „R2-M“ Ministarstvu odbrane Republike Slovenije za potrebe Vojnog muzeja.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest