CRNOGORCI SU PREDODREĐENI ZA KARATE: Kako su učenici „Iskre“ upisali Crnu Goru na mapu Evrope (FOTO/VIDEO)

Foto: Fejsbuk

„Crnogorci su jednostavno predodređeni za karate. Crna Gora je od dolaska ovog sporta 60-tih godina sebe postavila na pijadestal. Naši takmičari su oduvijek bili neko ko se poštuje i koga niko ne voli da vidi u žrijebu, jer zna da ispred sebe ima takmičara koji je došao da pobijedi“, kaže između ostalog u ekskluzivnom interjuu za naš portal istaknuti crnogorski karate trener, specijalista za borbe u karate klubu „Iskra“, Nenad Vojinović.

KK Iskra je dospjela u fokus javnosti svojim rezultatima na međunarodnim takmičenjima. Kada je osnovan vaš klub i koji je naveći rezultat do sada?

-Karate klub Iskra iz Danilovgrada, postoji već 20 godina. Trenažni proces obavljamo u Danilovgradu i Podgorici na 5 lokacija. U svom dvadesetogodišnjem postojanju možemo veoma ponosno reći da smo izrasli u jedan veoma respektabilan sportski kolektiv za crnogorske, a i regionalne prilike kada su borilački sportovi u pitanju, priča nam trener Vojinović i dodaje:

Foto: Fejsbuk printsrkin

-Nebrojan je broj medalja koji su osvojili naši takmičari, ako vam kažem da su u godini za nama osvojili preko 300 medalja na dvadesetak turnira na kojima smo učestvovali zvučaće nevjerovatno, ali na našu radost, istinito. Godina za nama je bila i rekordna po broju medalja na značajnim međunarodnim takmičenjima kakvo je prvenstvo Evrope, svjetske lige mladih, balkansko prvenstvo i slično. Na poslednjem prvenstvu Evrope naš takmičar Balša Vojinović je uspio da se domogne finala i da osvoji prvu od 5 medalja koliko je Crna Gora osvojila u Pragu u junu 2022. godine.

Isti takmičar nas je obradovao sa bronzanom medaljom sa svjetske lige mladih u Poreču samo nedelju dana nakon ovog takmičenja i time potvrdio da nije slučajno osvojio ovu značajnu medalju za njega, klub i državu Crnu Goru.

Foto: Fejsbuk

-Pored ove medalje na ovom takmičenju u našu zemlju je došla prva zlatna medalja sa svjetske lige u katama koju je donio naš takmičar Saša Petrić u kategoriji U14. Na ovu medalju smo posebno ponosni. Naš Saša Petrić u svojoj kolekciji ima još 5 medalja sa svjetskih liga ali je ova 6. najsjajnija.

O kakvom se takmičenju radi, govori i činjrnica da je tog dana 96 dječaka uzrasta U14 sa svih meridijana na planeti došlo da se bori baš za to odličje, koje su takmičari „Iskre“ odnijeli za Danilovgrad i za kako oni kažu – našu Crnu Goru.

Foto: Fejsbuk

U pohod i na Veneciju…

Ni poslednja svjetska liga koja je organizovana u Veneciji nije mogla proći bez njihovog učešća.

-Na našu žalost ostali smo bez medalje ali naša dva takmičara Anes Arifaj i Balša Vojinović su nakon dobijena po četiri tj pet mečeva izgubili u meču koji ih je vodio u finale a potom i u sledećem koji je obezbjeđivao bronzano odličje. Nedelju dana nakon Venecije imali smo balkansko prvenstvo za kadete, juniore i U21. Na ovom, za nas značajnom takmičenju, naših 15 takmičara osvojilo je 9 medalja za Crnu Goru. Ovakvim rezultatom nisu mogli da se pohvale ni klubovi koji broje mnogo više takmičara od nas. Naši takmičari su uzimale medalje u borbama pojedinačno, ekipno u katama pojedinačno, a nas ženski kata tim je kao crnogorski prestavnik osvojio srebrnu medalju.

Obzirom na eru video igrica i društvenih mreža, kako uspijevate da motivišete najmlađe da budu redovni na treninzima?

-Kada su u pitanju video igrice i društvene mreže to je jednostavno naš ljuti protivnik sa kojim se svakodnevno borimo. Naša djeca uopšte nisu imuna na tu pošast. Ono što uspijemo, to je tih sat ipo da ih odvojimo od mobilnih telefona i da im ukazujemo na njihovu štetnost usled prekomernog korišćenja, a u kojoj mjeri uspijevam, to je sad upitno.

Foto: Fejsbuk printskrin

Jeste li proizveli nekog reprezentativca u dosadašnjem radu?

-Samo u godini iza nas naših 34 takmičara u svim uzrasnim kategorijama je steklo reprezentativni status.

Podgorica je uvijek bila vodeća u karate sportu kakno na domaćem, tako i na regionalnom nivou. Možete li nam reći vaše zapažanje u vezi razvoja karatea na nivou Crne Gore?

-Kada je karate sport u pitanju Crna Gora je od dolaska ovog sporta 60-tih godina sebe postavila na pijadestal. Naši takmičari su oduvijek bili neko ko se poštuje i koga niko ne voli da vidi u žrijebu jer zna da ispred sebe ima takmičara koji je došao da pobijedi. To sam naslijedio ja od svojih trenera koji su to opet naučili od svojih, a ja prenosim na svoje takmičare. To tako kao što vidite traje generacijama.

Foto: Fejsbuk printskrin

Crnogorci su jednostavno predodređeni za karate

-Radimo veoma ozbiljno i marljivo sa svojim takmičarima i na kraju to i rezultati pokazuju. Karate se razvija, sve je više klubova u Crnoj Gori u kojima se radi ozbiljno i naporno. Imamo veoma dobru saradnju sa nama biskim prijateljskim klubovima, održavamo zajednicke treninge i pripreme i tako nadoknađujemo manjak sparing partnera u svojim klubovima. Naša vrata su uvijek otvorena za sve ko god želi da trenira sa nama na vrhunskom nivou ne mora nista da plaća neka dođe, ponese opremu i mi smo svaku noć od 2o do 22h na istom mjestu, spremni i gostoljubivi.

Karate pored toga što je borilački sport ima i svoju duhovnu dimenziju. Možete li nam reći nešto više o tome i da li neko ko je prošao čitavu školu karatea, može osjetiti benefite tog sporta u svakodnevnom životu, punom izazova i na poslovnom i svakom drugom planu?

-Karate nije samo sport, karate je način života. Svi sportovi se treniraju a karate se živi. Ako vam kažem da je u svim sportovima onaj ko trenira takmičar a u karateu je učenik, onda vam i to govori o toj njegovoj edukativnoj dimenziji. Karate je pun respekta. Poštuje se protivnik, njegov trener, sudija, sala u kojoj se vježba i naravno sensei tj. svoj trener koji je učitelj koji vas vodi kroz školu karatea. Svim pomenutim se poštovanje odaje poklonom koji prethodi početku borbe, ulaska u salu ili viđenjem. Kroz karate naučite da poštujete protivnika i da cijenite sebe. Naučite šta je samokontrola. Naučite se da budete dostojanstveni kada pobjeđujete i kada gubite. Jednostavno kao klinci naučite da dobijate i da gubite. Trener vas uči da posle i pobjede i poraza moraš da se pozdraviš sa protivnikom i sudijom. Sve te stvari koje naučis u sali prestavljaju životne lekcije. Veoma smo ponosni na naše takmičare ali jednako tako smo ponosni i na uspješne ljude koji su prošli kroz naš klub i postali su korisni članovi društva koji su poznati i priznati u Crnoj Gori.

Foto: Fejsbuk

Svima nam je poznato da u tom sportu postoje kate i borbe. Postoje li neke fizičke predispozicije koje te preporučuju za kate ili za borbe? Kako vršite tu selekciju?

-U karateu postoje kate i borbe. Možemo da se pohvalimo da smo jedan of rijetkih klubova ne samo u Crnoj Gori, gdje se podjednako dobro vježbaju i kate i borbe. Da bi vam približio sličnost i razliku citiraću jednog našeg roditelja koji je poslao poruku na našu viber grupu prije par dana u kojoj to pojašnjava:

Kate su duša karatea a borbe(kumite) su njegovo tijelo.

-Kate poboljšavaju tvoj um a borbe te nauče da brzo misliš. Kad je u pitanju diferencijacija učenika to radimo posle pola godine treniranja kad ih prepoznajemo i svrstavamo ih u jednu ili drugu grupu. Za bavljenje vrhunskim karateom veoma je važna i visina učenika. Ukoliko je neko izrastao teško da može biti vrhunski kataš.

Foto: Fejsbuk printskrin

Dugi ekstremititi su svakako dobra preporuka za dobrog borca u borbama. Ukoliko su roditelji djeteta visoki u startu znamo da je to dijete budući borbaš, jer genetika učini prije ili kasnije, da i dijete izraste, a onda stavovi u kojima mora biti u katama počinju da padaju teže visokim u odnosu na niže ljude. Ali iz ovoga možete vidjeti da u karateu ima mjesta za sve, visoke, niske.

Foto: Fejsbuk printskrin

Na balkanskom prvenstvo za djecu i veterane koje je ove godine održano u Beogradu takmičari uglednog karate kluba „Iskra“ su osvojili medalje i u dječijoj kategoriji i u veteranima, što govori da kod njih ima mjesta i za stare i za mlade.

-Jednostavno rečeno karate je sport koji okuplja sve ljude raznih životnih dobi, raznih proporcija i oba pola, poručuje na kraju našeg razgovora trener Nenad Vojinović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest