Дака Давидовић: Цркву морамо бранити голим животима

“Ово што се данас дешава у Црној Гори је нешто што се никад у историји земље и неба није дешавало. Наш народ је био 500 година под Турцима, али овако нешто се није дешавало. Наш патријарх Иринеј је у једној емисији рекао да је теже сада српском народу у Црној Гори него за вријеме независне државе Хрватске, а такође је рекао да је и Цркви и нашем народу сада теже него под Турцима. Нажалост то је тачно. Ми смо тренутно дотјерани до линије испод које више не можемо.”

фото: novosti.rs

Ово је у разговору за “Радио Чикаго” саопштио Миодраг Дака Давидовић, бизнисмен и велики добротвор СПЦ и Митрополије црногорско-приморске.

Он је казао да српски народ у Црној Гори сада има три могућности.

“Прва је, што би и они највише жељели јесте да се покатоличимо или потурчимо свеједно. Друга варијанта је да се иселимо и трећа остаје да се боримо. Од свега овога нама је остало да се боримо и бранимо оно што нам је остало. Ја сам убијеђен да се не може десити да наш народ изгуби ову битку! Што се тиче Владике Јоаникија, тај човјек је човјек који је тотално безгрешан, човјек који на прави начин представља читав наш народ и не видим ни један једини разлог зашто је он робијао. Он је ухапшен да би се на тај начин уплашио народ и мислили су да ће наш народ посустати, али од тога нема ништа. Дефинитивно се пробудио наш народ и нема дилеме како ће се ово завршити, рекао је Давидовић.

Казао је да прије свега треба да знамо, да је наша света столица на Цетињу кроз вјекове зрачила вјером, свједочила надом и преносила неугасиву свјетиљку небеску.

Осврнуо се и на покушај атентата на њега, када је био у друштву владике Јоаникија, када је погођен у руку.

“Ми Срби знамо да ако је Бог са нама, шта нам могу људи. Према томе моја рука је одлично, руку је исцјелио Свети Василије Острошки, сами Господ је то учинио. Надам се да ће моја кап крви бити последња кап крви међу нама Србима и да се једном освијестимо и вратимо себи, рекао је он.

Додао је да искрено подржава све српски настројене партије и “мислим да ово мора да разријеши народ”.

“Ми ћемо се борити до краја, ми цркву морамо бранити голим животима. Ми сигурно нећемо пустити наше свештенике и нашу Цркву. Али такође треба знати, да Црква ни Владике нису организовале онај народ, него се онај народ сам организовао, казао је он.

Налазимо се, додаје он, у једној сталној тензији да морамо то страшило, то чудовиште и безакоње од закона да вратимо гдје му је и мјесто и тако ослободимо нашу Цркву.

“Па власти у Србији су рекли да не могу да задиру у унутрашњост друге државе и то је сасвим нормално. Ову битку у Црној Гори морамо да добијемо и лијепо је да имамо подршку из Србије, Републике Српске, чак Америке. Подршка јесте братска и то нама пуно значи, али ми морамо да вратимо све што је наше било. Ми ништа не тражимо ни више ни мање него што други имају, већ да сви имаму исто. Ако ову битку не можемо сами да добијемо онда боље да нас нема, нагласио је он.

Душко Марковић, као предсједник Владе, што је јако тужно, наводи Давидовић, пријетећим тоном се обратио према најбројнијем народу у Црној Гори и према нашој Цркви.

”Ми немамо избора, ми немамо куд и он то мора да зна и мора да зна да се прешла црвена линија. Могу да нас затворе, могу да нас побију, али ми ћемо се бранити и побиједити! Такође, морам рећи да је јако тужно да су привели и новинара Новости, којег су малтретирали и узимали телефон у станици да би брисали снимке које је он снимао гдје се види како се полиција иживљава над обичним народом. Режим Мила Ђукановића прешао је све, његов режим испипава српски народ и Цркву, да се види докле ће они ићи. Ни за шта на овом свијету не смијемо изгубити свој образ, понос и снагу свога народа. Ми морамо ово што имамо да држимо и чувамо. Ако је власт кренула као некада Хрватска на српски народ, ми то нећемо трпјети и све ћемо да урадимо да се одбранимо. Ми морамо остати тамо гдје јесмо, поручио је он.

Рекао је да је ово наш велики изазов, “ово је на неки начин наша велика несрећа али сам сигуран да ћемо ми из овога свега изаћи јачи, да ћемо остати на истим оним мјестима гдје смо били”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest