Дамјановић: Не морамо се задужити 350 милиона, каматна стопа ће бити већа од фамозних 2,5 одсто

Министар финансија Александар Дамјановић у емисији “Оквир” на ТВЦГ казао је како се држава не мора нужно задужити 350 милиона еура, те да би без задужења у наредну годину ушли практично без депозита. Није прецизирао по којој ћемо се камаптној стопи задужити, али ће то свакако, како додаје, бити изнад 2,5 одсто

“Не мора неминовно да задужење буде 350 милион еура, али ће то највише зависити од потребе да сервисирамо октобар, новембар и децембра и све мандаторне обавезе и да обезбиједимо депозите за наредну годину”, казао је Дамјановић.

Он је подсјетио да је Скупштина усвојила ребаланс буџета и одлуку о задужењу којом је омогућемо да се држава задужи до 350 милиона еура.

Истиче и да се воде преговори о задужењу и да има најава за куповину записа и реализацију кредите.

“Каматна стопа ће свакако бити већа од фамозних 2,5 одсто”, саопштио је Дамјановић.

Било је каже свакавих понуда каматних стопа, па и оних од шест до осам одсто, али и нижих.

Поновио је да је план да се држава задужи на домаћем тржисту, а ако то не буде то могуће, не искључује ни стране банке.

“Покушаћемо да добар дио новца обезбиједимо кроз емисију краткорочних записа”, казао је Дамјановић.

Подсјећа да је држава у 2021. ушла са 815 милиона еура депозита, у 2022. са 409 милиона еура, а да у 2023, након задужења можемо ући са око 250 милиона еура депозита.

Дамјановић поручује да су прејаке ријечи да су црногорска финансије пред колапсом и сломом, али јесмо, како каже, у нелагодној ситуацији.

Поновио је и да ребаланс буџета није усвојен у Скупштини Влада би учинила све да плате пензије и социјална примања буду редовна.

“Али десило би се сљедеће, ушли би практично без депозита у наредну годину и били би у озбиљном проблему. Довели би у питање сервисирање неких других обавеза које нису виталне”, казао је Дамјановић.

Међутим, неке обавезе не би могли да сервисирамо.

“Алиметационог фонда, преко покушаја да кроз подршку пензионерима кроз једноразну помоћ и повећање од 10 одсто. Мислим да смо сви заједно показали да верификујемо постојеће страње у финансијама“, наводи.

Дамјановић каже да је већина за ребаланс буџета у Скупштини обезбијеђена са само једним гласом против чиме је, како каже, показана озбиљност и спознаја да је потребно обезбиједити функционисање система да краја године.

Очекивао је каже подршку у Скупштини и БС и СДП јер њихови министри нијесу у Влади гласали против ребаланса.

Секулић: Поједосмо сами себе, никад веће плате и пензије, али ћемо их финансирати из кредита

Посланица ДПС-а и чланица Одбора за економију финансије и буџет Драгица Секулић каже да су били и против буџета па није било реално очекивати да подрже ребаланс.

“Ребалас је кванитативни одраз неодговорности претходног буџета”, навела је Секулић.

Сам буџет за 2022. је, како каже, био фингиран са двије стране. Средства потребна за Фонда за задравство су, како наводи, намјерно приказана као мања.

Каже да је ДПС и раније указивао на то да није реално очекивати приходе по основу закона који нијесу били ни предложени.

Биће, каже Секулић, изазов да се састави буџет за наредну годину. Морају се, наглашава, осмишљавати паметни пројекти који ће донијети брзе ефекте.

„Јер поједосмо сами себе. Ми ћемо доћи у ситуацију да су нам никад веће плате и пензије, да је никад већи број накнада, а да их морамо финансирати из комерцијалних кредита”, поручила је Секулић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest