Дамјановић: Нема бојазни да Отворени Балкан угрожава било чију државност или европски пут

Министар финансија Александар Дамјановић оцијенио је за РТС да нема бојазни да би иницијатива Отворени Балкан могла да угрози било чију државност или остварени европски пут неке државе.

“Просто, нема бојазни, или има мало од малог, уског броја мишљења у Црној Гори који говоре да је Опен Балкан неки српско-албански савез против Црне Горе. Одбијам са индигнацијом таква мишљења и позивам све који тако мисле да само изнесу једну једину чињеницу која иде томе у прилог, па да се сви повучемо”, рекао је Дамјановић.

Министар је оцијенио да је Отворени Балкан подлога за јачање политичких и свих других веза и шанса да регион оствари просперитет и да се подигне животни стандард свих грађана на Балкану.

Дамјановић је у делегацији Владе Црне Горе, која је у првој званичној посјети Србији.

Он је истакао да је, приликом састанка са министром финансија Србије, разговарано о спајању ауто-пута између Србије и Црне Горе, као и реконструкцији жељезничке пруге Београд-Бар.

“Хајде да размишљамо да Лука Бар буде у најбољем могућем интересу Црне Горе и Републике Србије и да је посматрамо заједно са реконструисаном пругом, јер ће нам требати та велика пропусна моћ за робу из Србије, за извоз, за све оно што је заједнички интерес Црне Горе и Србије”, истакао је Дамјановић.

Он је подсјетио да је Србија произвођач хране, а Црна Гора увозник, као и да Црна Гора има неискоришћене енергетске потенцијале који могу бити стављени у функцију развоја и Црне Горе и Србије.

Ријешити платни промет

“Било је ријечи о зеленој енергији, еколошким пројектима, као и о стварима које су сада нека беспотребна кочница између економских релација Црне Горе и Србије. Знате и сами да немамо директан платни промет двадесетак година. Мислим да се то може ријешити на нивоу министара финансија и гувернера народних банака”, рекао је Дамјановић.

Очекује се да робна размјена између Србије и Црне Горе до краја године достигне милијарду еура. Дамјановић је додао да је робна размјена стагнирала, што због короне, што због обуставе извоза стратешких пољопривредних производа.

Позив туристима

“Црна Гора је много скромнија у смислу потенцијала за извоз према Србији, али зато то компензујемо кроз услуге. Говоримо о отворености Црне Горе да као и ранијих година у још већем броју прими српске туристе, на наше море и на наше планине, да у том туристичком дијелу подигнемо ниво сарадње”, истакао је Дамјановић.

Додао је да су политичке везе које су “биле малтене покидане” узроковале да имамо неискоришћене економске потенцијале, а да са новом црногорском владом нема препрека да се везе направе какве треба да буду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest