Дамјановић: Ове и наредне године није планирано задужење код ММФ-а

Foto: Pogled

Министар финансија Александар Дамјановић очекује да ће Скупштина Црне Горе једногласно усвојити ребаланс буџета, који је Влада јуче усвојила. У овој и наредној години, како каже, није планирано задужење код ММФ-а.

За 28. септембар заказана је сједница Скупштине на којој ће се расправљати о ребалансу и задужењу од 350 милиона еура.

Министар финансија је у емисији “Линк”, Радија Црне Горе, казао како очекује да се са посланицима отворе сва питања о јавним финансијама, пише портал РТЦГ.

– Очекујем да ће ребаланс бити једногласно усвојен у Скупштини и да ће он бити подлога Скупштини и Влади да заједно испланирамо и дођемо до оптималног буџета за наредну годину – навео је Дамјановић.

Дамјановић ће сјутра бити у Сарајеву, које је домаћин такозваног мини Самита ММФ-а и СБ. Министар каже да ће наредне године Црна Гора бити домаћин таквог скупа.

– То је прилика и да се опипа терен у смислу могућих аранжмана и могућих аспеката сарадње – поручио је Дамјамовић и додао да ипак задужење код ММФ-а није у плану.

– Са ММФ-ом је било прелиминарних разговора у конктексту сарадње. Што се тиче ове године нема планова било каквог аранжмана са ММФ-ом, што се тиче наредне године такође нема таквих планова, као што нема планова ни са обвезницама за 2023. –  поручио је Дамјановић и додао како је циљ да се средства обезбиједе на најконзервативнији могући начин.

У том смислу почели су, како каже, неформални разговори са домаћим банкама, о задужењу које држава планира да обави након ребаланса.

Након усвајања ребаланса, како додаје Дамјановић, створиће се и формални услови за те разговоре.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest