Дамјановић са представницима Савјета страних инвестиција: Приоритет – кредибилан, предвидив и фер пословни амбијент

Кредибилан, предвидив и фер пословни амбијент, са фокусом на унапређење услова за привлачење кредибилних домаћих и страних инвеститора, високо су позиционирани међу приоритетима у раду Владе, казао је министар Дамајновић

ФОТО: МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Министар финансија, Александар Дамјановић данас је имао радни састанак са предсједником Савјета страних инвеститора, Кристофом Шоеном и предсједавајућим Комитета за финансије, Мартином Леберлеом, као и другим члановима Комитета, саопштено је из тог ресора.

Дамјановић  је поручио да су стране директне инвестиције својеврстан мотор развоја наше државе још од периода њеног осамостаљивања, те да ће будуће политике у овој области бити транспарентне, са циљем лакшег превазилажења бизнис и административних препрека, односно побољшања кредибилности и конкурентности мале и отворене црногорске економије.

– Кредибилан, предвидив и фер пословни амбијент, са фокусом на унапређење услова за привлачење кредибилних домаћих и страних инвеститора, високо су позиционирани међу приоритетима у раду Владе –  оцјенио је Дамјановић.

Партнери из Савјета страних инвеститора изразили су спремност да наставе са пружањем подршке у оквиру финансијске едукације, да би црногорско економско друштво било у корак са европским стандардима и правовремено на извору информација из ове динамичне области.

На састанку су анализирани изазови са којима се инвеститори суочавају на глобалном нивоу, попут промјене робних канала снабдијевања, усљед глобалних шокова изазваних ратом у Украјини и пандемијом корона вируса, али и препреке које су специфично везане за Црну Гору.

– Зајединички је оцијењено да ниже пореске стопе не могу бити довољан мотив за улагање, ако их не прате брзе судске процедуре и ефикасна администрација – наводи се у саопштењу.

Током састанка анализирана је и нова пореска политика, која карактерише црногорске јавне финансије, као и даљи кораци када је у питању регулисање тржишта криптовалута и блокчејн, а све у сагласју са европском праксом из ове области, будући да вишегодишње искуство преговарања са европском породицом и статус кандидата за чланство на то обавезују.

– Да би црногорска инвестициона слика била привлачнија, потребно је додатно радити на сузбијању сиве економије, нелегалног пословања, либерализацији платног промета, транспарентнијем пореском планирању, унапређењу безготовинског плаћања, односно подробније анализирати ,,Бијелу књигу” у којој су садржани главни проблеми са којима се, у пословању, сусријећу инвеститори у Црној Гори – заједничка је порука са данашњег састанка.

У контексту дигиталне револуције, потребно је додатно обратити пажњу на оснаживање домаће ИТ заједнице али и побољшање услова за пословање ,,дигиталних номада“, нудећи им сигуран правни оквир и уравнотежене јавне финансије.

– Представници Савјета страних инвеститора захвалили су министру Дамјановићу, на проактивном приступу, као и спремности да се, након готово двогодишњег изостајања интересовања, са адресе Министарства финансија, конструктивно разговара о моделима за превазилажење постојећих бизнис баријера и унапређењу укупног пословног амбијента за улагање у Црну Гору – закључује се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest