Дамјановић са представницима Свјетске банке: Разматра се емитовање зелених обвезница

Министар финансија Александар Дамјановић са сарадницима одржао је данас радни састанак са тимом Свјетске банке (СБ), предвођеним шефом Канцеларије за Црну Гору, Кристофером Шелдоном, саопштено је из тог ресора.

Разговарано је о макрофискалној одрживости усљед специфичних изазова са којима се суочавају свјетске економије, па и мала попут црногорске, уз настојање да буде одржива и одговорна.

“У контексту оџивости и окренутости зеленој економији, министар Дамјановић наговијестио је да се разматра могућност емитовања зелених обвезница, за које се показало да имају проходност на европском тржишту, наводи се у саопштењу.

Такође, како су истакли из министарства, било је ријечи и о механизмима за побољшање ефикасности државних предузећа, као и о неопходним реформама у циљу уређенијег здравственог и пензионог система.

“Оцијењено је да би у предузимању ових корака и одабиру правог пута, упоредна пракса европских земаља била од великог значаја”, пише у саопштењу.

Посјета Шелдона уприличена је у оквиру низа консултативних сусрета на тему припреме новог Партнерског оквира за Црну Гору за период од 2022 – 2026. године (Монтенегро Цоунтрy Партнерсхип Фрамеwорк – ЦПФ).

“Циљ мисије је, истакао је Шелдон, неопходност да се размотре и препознају приоритети за сарадњу, који су усклађени са развојним циљевима Црне Горе и истовремено представљају области у којима ће ангажман Свјетске банке имати највећи утицај”, закључују из Министарства финансија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest