DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG STEFANA PIPERSKOG: Njegove mošti obilaze ne samo Srbi već i Turci i Albanci zbog ovoga razloga

СПЦ
Bio je hrišćanski podvižnik a njegovim moštima pristupaju narodi svih vjera.

Sveti Stefan Piperski bio je hrišćanski podvižnik iz 17. vijeka iz sadašnje Crne Gore, a tadašnje Hercegovine Svetog Save. Po porijeklu je bio Srbin, rođen u nikšićkom plemenu, u selu Kuta u Župi Nikšićkoj, od siromašnih, ali blagočestivih roditelja, Radoja i Jaćime.

Po predanju podvizavao se najprije u manastiru Morači, gde je bio i iguman. Turci su ga odatle protjerali, i on se nastanio u Turmanu Rovačkom, na mjestu koje se sad naziva Ćelište. Posle se preselio i nastanio u Piperima u jednoj ćeliji, gdje je do smrti ostao u teškom podvigu.

Njegove mošti u manastiru Ćelija Piperska ubrzo su počeli da obilaze ne samo Srbi već i Turci i Albanci, jer su se pročule zbog svog čudotvorstva. Kult Stefana Piperskog brzo se proširio po Crnoj Gori i Boki, ali i ostalim krajevima gdje žive Srbi, a kao svetog čoveka poštovali su ga i Turci i Albanci.

Osnivač je i ktitor manastira Ćelija Piperska, koji je nastao na mjestu gdje se on podvizavao.

Umro je 20. maja 1697. godine. Njegove mošti i sada tu počivaju.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. maja po crkvenom, a 2. juna po gregorijanskom kalendaru.
O sv.Stefanu Piperskom i svetoj obitelji Ćeliji Piperskoj, kao srpskom svecu i srpskom manastiru, kao i o slavnim Nemanjićima piše nikšićki list Onogošt, u broju 23. za 1899.godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest