ДАНАС СУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ, ТРЕЋИ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК КОД СРБА

Вријеме читања 3 минута
SUTRA VAM SE PRAŠTAJU SVI GRESI: Evo šta treba da uradite na Svetu Trojicu, treći najveći praznik posle Vaskrsa i Božića

Српска православна црква и њени верници славе један од најзначајних хришћанских празника – Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

Духови се увијек обележавају 50 дан послије Васкрса и десети дан послије Спасовдана. Духови представљају и „рођендан“ хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле. Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница. По значају то је трећи празник, после Васкрса и Божића, и као они, такође се слави три дана. Празновање се наставља цијеле седмице, не пости се, то је тзв. трапава недеља. Црквено учење каже да је непосредно прије Вазнесења, Христос обећао ученицима да ће се убрзо „излити благодет Духа Светог“ на њих, што се десило 50. дана од васкрснућа.

Тај празник се назива још и Тројица јер је – по учењу – Христос обећао, Бог Отац дозволио, а Свети Дух сишао. У педесети дан од Христовог Васкрсења, са неба изнад куће у којој су боравили апостоли и Пресвета Богородица настаде бука.

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

Поче да дува јак ветар, појави се јака свјетлост. Изнад главе сваког од апостола створи се по један пламени језик. “Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима – како им је дух давао да говоре.” (Дела апостолска 2;4). Око куће почеше да се скупљају људи, јер чуше јаку буку. Тада апостоли изађоше из пред народ и почеше да проповедају о Исусу Христу. Народу се први обратио Свети апостол Петар, који рече како су Јевреји учинили велики грех зато што су разапели Христа, иако су видели да га је Бог прославио. Још им рече да Христос Васкрсао и на небо се узнео, те да је Он послао Светога Духа на апостоле. Доказ благодати Духа Светога је то што апостоли говоре разним језицима, које раније нијсу знали. Народ упита “браћо шта да чинимо? Петар им рече: покајте се и нека се свако од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих грехова, па ћете примити дар Духа Светога. Јер је за вас то обећање и за вашу дјецу” (Дела апостоласка 2;37,38,39). Тог дана се у Јерусалиму крстило три хиљаде људи. После овога Свети апостоли кренуше по свијету да шире Христову науку. Број хришћањна се повећавао из дана у дан. Иако су их непријатељи Христове науке гонили и мучили, а неке и убијали, ипак нису успјели да их спријече у проповиједању и служењу Христу Богу и Његовој Светој Цркви. И поред свих тешкоћа православна вјера се проширила, тако да је цио свијет упознат са Христовом науком.


Обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама. Током молитве, народ плете венчиће од траве које послије носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа. Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Празновање се наставља цијеле седмице током које се не пости. Представља увод у Петровки пост који ове године почиње 24. јуна.Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан.

Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лијек за болест. Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понијети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

Извор: курир.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest