DANI RADOVANA BEĆIROVIĆA Metodije: Biti gluv za ljepotu i čistotu gusala znači biti odsječen od života, od matice, od majčinog krila i očevoga imena

Foto: Jutjub printskrin/ Televizija Nikšić

ŽIVI Radovan Bećirović Trebješki u epskoj poeziji i nakon smrti, u čijoj književnosti je kao pjesnik djelovao decenijama, i ostavio neizbrisiv trag.

U selu Petnjica kod Šavnika, postojbini predaka reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića i rodnom kraju prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, u organizaciji Udruženja srpskih epskih pjesnika Crne Gore održano je tradicionalno sjećanje na epskog barda hadži Radovana. Ovom događaju prisustvovali su episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić (pokrovitelj), ambasador Srbije Nebojša Rodić, predsednik DNP Milan Knežević , poslanici, pjesnici, književnici, sveštenstvo, ratni veterani i poštovaoci.
Sve ono što je bio i što je tvorio u svom osamdesetogodišnjem trajanju, pjesnik je oslikao u svojoj antologiji „Život bez života“. Kroz Trebješkog progovaraju raznoliki ljudi i događaji, iskonskim jezikom, jezikom gusala, biblijskim, narodnim, rekao je episkop Metodije. U besjedi se dotakao i patriotizma ističući da je to ljubavna pjesma narodne duše koja se čuje jedino i samo kroz gusle:

– Kao što čovjek i njegovo vrijeme, pjesma i njeno vrijeme, narod i njegovo vrijeme ostaju nerazumljivi jedno bez drugoga, tako i moderno, savremeno naše vrijeme ostaje nerazumljivo bez svevremena koje se čuje i čovjeku daje u guslarskoj pjesmi. Šta mi danas o sebi i svijetu oko sebe, ljudima, stradanjima, bespućima, izdajama i pobedama možemo razumeti, ako ne čujemo i ne razumijemo gusle. Ali, ne čuje svako gusle. Biti gluv za ljepotu i čistotu gusala znači biti odsječen od života, od matice, od majčinog krila i očevoga imena, od zajednice, od predaka i sebe samoga, od istine, prije i posle svega. Jer, ko ih ne čuje, ne čuje sebe, ne prepoznaje sebe. Danas mi se sve više čini da čovjek za gusle mora ipak biti spreman. Veliki je to izazov duha, megdana na koji se mora izaći i ogledalo u kojem se moramo svi ogledati.

Dr Mihailo Šćepanović, komšija i rođak Radovana Bećirovića podsjetio je da nije bilo stihova Trebješkog o Mojkovačkoj epopeji u kojoj je i sam učestvovao, ova bitka ne bi stekla popularnost koju ima, niti bi ušla u narod, knjige, jezik.

U prilogu vam dostavljamo video u kojem možete poslušati pjesmu „Mojkovačka bitka“, koju je napisao Radovan Bećirović Trebješki, a uz gusle pripovijeda srpski narodni guslar Boško Vujačić:

– Radovan je rastao, odrastao, stasavao, stario u teškim vremenima. Jedan događaj za koji znam, lično mi je pričao. Kada je podigao most preko potoka u Gornjoj Bijeloj napisao je na spomen ploči „u znak zahvalnosti Bogu i ljudima, a u čast i slavu Mojkovačke bitke“, jedan dežurni petokrakaš ga je zaustavio i rekao: „Dobro je Radovane što si načinio taj most i što si stavio tu ploču i pomenuo Mojkovačku bitku, ali nisi trebao pominjati Boga“. Radovan mu je sa osmjehom odgovorio: „Da sam znao da si ti preči od njega, turio bih tebe!“ On je bio hodajuća enciklopedija mudrosti i to znaju svi koji su mu bili uz skute – kazao je Šćepanović.

– Koliko bi grobova ostalo neopojanih, nezapamćenih i nepopisanih samo u poslednja pola vijeka da nije Radovan Bećirović doturio glas Slavku Peroševiću koji nas ovdje okupi. Njihovo epsko stvaralaštvo pokazuje nešto što je onaj svetovidac s Lovćena odavno tražio, a to je da se razvedri nad Gorom Crnom. Danas se razvedrilo nad Starom Hercegovinom. Nadam se da ćemo do sledećeg sabora prisustvovati vedrini Crne Gore.

Na dan kada je nebo poslalo najljepšu blagu vijest da će Bog postati čovjek na Blagovijesti 1897, to isto nebo poslalo je vijest da će se roditi jedan sveti starohercegovački, crnogorski i svesrpski najpismeniji opanak – Radovan Bećirović Trebješki. On je, kako je primijetio protojer Predrag Šćepanović, za nas bio Radovan a za sebe Tugovan jer je oplakao sve srpske boli, sve srpske bitke i megdane i u svome blagom licu i blagim očima gledao sa zemlje srpsko nebo i kneza Lazara i bio drug Tešana i Filipa i starca Milije i drugih pjevača koji nisu dali da se ovo srpsko tlo sramom obavije i zaboravi.

Da je srpski narod najdalje dogledao i najdublje domislio iz očiju slijepih guslara, primijetio je predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore u Beogradu Željko Čurović Lisinski, ocjenjujući da su te „slijepe jame najdublje jame srpskog pamćenja“.

Predsjednik Udruženja srpskih epskih pjesnika Crne Gore Slavko Perošević poručio je da se u junačkoj Petnjici raduju sjeni uskočkih i drobnjačkih vitezova koji sebe vječito proslaviše na Mljetičku i u krvavoj mojkovačkoj epopeji, dok je narodni guslar Slavko Jeknić govorio o Radovanu Bećiroviću i mojkovačkim zavjetnicima. Skup su pozdravili predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i unuk Trebješkog Milovan Bećirović.

Pamte se paštrik i Košare

Književna nagrada „Radovan Bećirović“, ove godine posthumno je dodjeljena srpskom pjesniku Momiru Vojvodiću, episkopu Metodiju, Udruženju ratnih veterana Prištinskog korpusa „Košare“, Udruženju 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“ iz Beograda, komandantu isturenog komandnog mjesta na Paštriku generalu Saši Petkoviću, ambasadoru Srbije Nebojši Rodiću.

– Pozdravljam vas u ime brigade koja se suprotstavila NATO agresiji, branila i odbranila Kosovo i Metohiju na granici sa Albanijom tokom 1999. godine realizujući najveću i najsloženiju bitku na Paštriku. Ovo priznanje koje ste mi dodijelili dožiljavam kao priznanje svim pripadnicima brigade – kazao je general Petković, koga je sabrani narod pozdravio dugotrajnim aplauzom.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest