Данска пријавила подводно цурење гаса из Сјеверног тока 2

Дански оператор гасовода Сјеверни ток 2 потврдио је да је цурење откривено југоисточно од данског острва Борнхолм у Балтичком мору

Данска је пријавила цурење гаса из гасовода Сјеверни ток 2 који из Русије иде за Европу испод Балтичког мора, и оцијенила да постоји опасност за поморски саобраћај.

Дански оператор гасовода Сјеверни ток 2 потврдио је да је цурење откривено југоисточно од данског острва Борнхолм у Балтичком мору.

Премда се овај гасовод не користи за увоз гаса, он је свеједно напуњен, јавила је новинска агенција ДПА.

Портпарол Сјеверног тока 2 изјавио је да је губитак притиска у цијевима детектован рано јутрос, и да су надлежна тијела у Нјемачкој, Данској, Шведској, Финској и Русији смјеста о томе обавијештена, додаје се у извјештају ДПА.

Нјемачко министарство привреде саопштило је у Берлину да му „нису јасни узроци и чињенице у вези са овом ствари“.

-Тренутно размјењујемо информације са надлежним тијелима како бисмо разјаснили чињенице- наводи се у саопштењу.

Изградња Сјеверног тока 2 била је завршена када је канцелар Нјемачке Олаф Шолц суспендовао пуштање у рад овог гасовода пред сам почетак руске инвазије на Украјину и након што је Москва једнострано признала независност Луганска и Доњецка, двије одметнуте регије на истоку Украјине.

Нјемачка је веома зависна од испорука руског гаса, али откако је Москва 24. фебруара ове године војно напала Украјину, Берлин настоји да нађе алтернативне изворе снабдијевања.

Цурење из гасовода десило се дан пред пуштање у рад новог Балтичког гасовода који ће транспортовати гас из Норвешке до Пољске преко Данске.

Норвешки гас има важну улогу као замјена за руски гас.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest