„Демократа“ Марковић: Морамо да зауставимо овај ниво бахатости и незнања, избори једино рјешење

Црна Гора је у изузетно тешкој ситуацији, институционалној кризи и хаосу, казао је некадашњи премијер и посланик ДПС-а Душко Марковић гостујући на Градској ТВ.

Ипак, како додаје, сигуран је да ће Црна Гора успјети да одговори овом изазову.

“Брине ме што у обичном, грађанском дискурсу више нема оптимизма, наде, гледамо како ћемо да обесмислимо здрав и напредан живот”, казао је Марковић.

Сматра и да је ДПС урадио све што је требало да политичка алтернатива након избора мирно преузме власт.

“Та побједа је била јако тијесна, многи су очекивали да ће се ићи у политички инжињеринг. Али мии смо више државотворни покрет који је тежио обнови црногорске независности, и у тој борби смо запоставили неке ствари због којих се обичан бирач љутио на нас. Ипак, нијесмо имали дилему да признамо пораз, направили смо искорак, а у парламенту смо дјеловали као пристојна опозиција”, истакао је Марковић.

Абазовића су, како је казао, подржали да би дали шансу Црној Гори.

“Дали смо мандат мањинској влади, сад покушавамо да земљу уведемо у процес који рјешава недоумице, а то су избори, али ево видите каква је ситуација. Морамо да зауставимо овај ниво бахатости и незнања”, навео је он.

Тумачење давања мандата, како каже, далеко је од онога како у пракси желе да примијене политичке партије или странке.

“Предсједник даје мандат након обављених консултација. То што они кажу да су доставили 41 потпис, то по Уставу није важеће. Нико не може да утврђује повреду Устава мимо Уставног суда. Ово је дио политичке манипулације и пропаганде која има за циљ обесмишљавање предсједника, како би и на том пољу обесмислили државу и њено постојање”, објашњава Марковић.

Начин за излазак из ове ситуације мора се, према његовом мишљењу, тражити у Парламенту.

“Уништисмо наше огњиште, а дужни смо да водимо политику у интересу државе. Сједимо сви и кажимо што је минимум заједничког договора, то смо једном урадили 2016. године. Бојим се да овакав политички јавашлук доведе до изласка грађана на улице”, наводи Марковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest