Девизне резерве Србије 16,45 милијарди евра: Током 2021. године повећане за 3 милијарде!

Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су 16,45 милијарди евра на крају децембра 2021. године, што је за 1,4 милиона евра више у односу на новембар.

Током 2021. године, девизне резерве Србије су повећане за 3,0 милијарде евра, чиме је додатно ојачана отпорност домаћег финансијског система на потресе из међународног окружења, саопштено је из Народне банке Србије.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 137,8 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају децембра 13,7 милијарди евра, и биле су за 2,6 милијарди евра више него крајем 2020, док су у односу на крај новембра мање за 231,5 милиона евра.

По основу девизне обавезне резерве, услед уобичајених активности банака крајем године, остварено је повећање бруто девизних резерви у износу од 299,5 милиона евра, затим по основу девизних кредита у нето износу од 93,8 милиона евра, а нето прилив остварен је и по основу донација (55,3 милиона евра).

Увећању девизних резерви допринело је и ефикасно управљање и позитиван нето ефекат тржишних фактора (укупно 14,7 милиона евра).

Наведени приливи су компензовали нето одливе по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (280 милиона евра), по основу плаћања девизних обавеза Србије (у укупном износу 130,2 милиона евра) и нето одливе по осталим основима (51,7 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је 926,1 милион евра и био је за 224,9 милиона евра већи него у претходном месецу. У међубанкарској трговини је у 2021. години реализовано укупно 6,92 милијарде евра.

У децембру, као и у 2021. години, вредност динара према евру остала је готово непромењена, преноси Танјуг.

НБС је на међубанкарском девизном тржишту у децембру нето продала 205 милиона евра, у највећој мери као резултат појачане тражње увозника енергената за девизама, док је у 2021. години Народна банка Србије допринела даљем увећању девизних резерви, и нето купила 645 милиона евра, преноси Политика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest