ДФ предложио мјере за владу националног спаса


  1. Посланици ДФ-а упутиће данас Скупштини Предлог резолуције о новој одрживој економској политици у Црној Гори у условима континуираних епидемијских опасности и глобалних кретања, која је, како су оцијенили, прави пут како да се од заточеног дође до одрживог, солидарног и просперитетног друштва.

Резолуцију су потписали посланици Бранко Радуловић, Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић и Милутин Ђукановић.

Како се наводи, предложене су мјере које би требало да представљају основ рада „Владе националног спаса“, која би спровела и прве слободне изборе.

„На тај начин би неопходна транзиција друштва била ефикасна, мање болна и без могућих конфликата. Ако режим остане на позицијама очувања личних интереса и привилегија и по цијену будућности Црне Горе, тада ове мјере треба да буду основ рада прве демократске владе“, пише у образложењу Резолуције у коју су “Вијести” имале увид.

У документу је наведена потреба ефикасног правосуђа, реорганизација здравственог система и унапређење положаја здравствених радника. Такође да се финансијски подржи њихово усавршавање, као и да се позову да се врате они који су напустили државу.

Резолуција предлаже три врсте мјера – ургентне, примарне и структурне.

Ургенте мјере подразумијевају једнократну финансијску подршку свим грађанима у висини минималне зараде, односно половина минималне зараде за малољетне особе, подршку домаћинствима у неопходним производима, у превентивној заштитној опреми (маске, рукавице и средства за дезинфекцију), као и подршку у производњи хране.

Међу предложеним примарним мјерама су ажурирање регистра социјално угрожених грађана на основу стварних потреба, бесплатна заштитна здравствена опрема и новчана помоћ, субвенционирање рачуна за електричну енергију и комуналне услуге, новчана помоћ пензионерима, подјела ваучера од 50 еура за куповину љекова за хроничне и акутне болеснике, који су у стању социјалне потребе и пензионере са пензијом до 250 еура.

“Забранити свако неосновано повећавање цијена робе и услуга, интензивирати преговоре са кредиторима о репрограму и могућим отписом јавног и о могућностима новог задуживања… Редуковати зараде у јавном сектору, амбасадама, регулаторним агенцијама, институцијама, акционарским друштвима у којима је већински власник и оснивач држава или локална самоуправа, тако да нето зарада и друга примања максимално износе 1500 еура мјесечно и уврстити докторе медицине у А и Б платни разред зарада у јавном сектору”, наводи се у Резолуцији.

Предложено је и укидање или смањенне надокнада, награда, расхода за материјал, службена путовања, укидање субвенција за обновљиве изворе електричне енергије, свођење на минимум употребу службених возила.

Међу предложеним структурним мјерама су оснивање Института за развој, Развојне банке и Агробанке, предузећа Државни пословни систем које ће бити власник национализованих стратешких индустрија, Фонда за Црну Гору…

За нелегално стечену имовину 70 одсто стопе пореза
Предлаже се и да се уведе сопствена валута перпер, репрограмира јавни дуг како би се продужио грејс период, спроведе пуна реиндустријализација, успостави одржив и модеран саобраћајни систем…

“Увести нову пореску политику, тако да она буде и стимулативна и конкурентна, са нултом стопом за поједина пореска оптерећења према одређеним социјалним структурама, секторима и географским подручјима, као и прогресивну стопу за екстра профит и стопу од 70 одсто за имовину за коју нема упоришта у легално пријављеним приходима”, наводи се у Резолуцији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest