ДФ ради и увијек је радио искључиво у интересу грађана!

ДФ је увијек радио у интересу грађана, а тако је било и приликом предлагања амандмана на чл.164. Закона о раду, а везно за одредбу о снижавање старосне границе са 67 на 66 година старости за престанку радног односа по сили закона. Утркивање бившег режима о осуди ове законске одредбе, потпомогнута неким медијима, је само спиновање и покушај заштите у преко 90 посто лица блиских бившем режиму, који су наводно погођени овим измјенама и допунама Закона

Милан Кнежевић

ДФ је увијек радио у интересу грађана, а тако је било и приликом предлагања амандмана на чл.164. Закона о раду, а везно за одредбу о снижавање старосне границе са 67 на 66 година старости за престанку радног односа по сили закона. Утркивање бившег режима о осуди ове законске одредбе, потпомогнута неким медијима, је само спиновање и покушај заштите у преко 90 посто лица блиских бившем режиму, који су наводно погођени овим измјенама и допунама Закона, саопштио је вечерас један од лидера ДФ и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

„Законска одредба о престанку радног односа по сили закона са навршених 66 година старости је требала да се донесе много раније како би ова одредба била усаглашена са Законом о ПиО, па је тако у претходном периоду прављен правни галиматијас, узимало се као са шведског стола, како коме одговара“, истакао је Кнежевић и додао:

Они с огромним примањима на руководећим мјестима у разним агенцијама, Државној управи, судству и тужилаштву су користили могућност да продуже радни однос до навршене 67 године живота, док су су многи са завршеним факултетима налазили на Заводу за запошљавње. Што се тиче додатног финансијског трошка за Државу он не да не постоји, већ напротив. Примјер лице које има 66 година старости и 40 година ефективмог стажа на основну плату у износу од 1000 евра добија још 32.5 посто на име додатка на ефективни радни стаж, односно још 325 евра. Одласком 2 лица у пензију по наведеном примјеру могу се запослити два лица на њихова мјеста и у буџет уштеђети 650 евра.

Такође, како појашњава Кнежевић, на поменутом примјеру разлика између плате и пензије и уз чињеницу да се на пензију не плаћају доприноси, у буџет ће уштеђети најмање још 50 посто од њихове тренутне плате.

Само на овоме примјеру је јасно да је ДФ овим амандманом, поред правне оправданости, постигао и значјну корист и уштеду за буџет. Амандман није био усмјерен ни против кога, а ламентирање бившег премијера Марковића и њему сличних да ће буџет да претрпи огромну штету и да ће се изгубити огроман допринос који би допринијели систему, у највећем дијелу њиховии послишници и ухљеби, како каже запослени у најбољим годинама живота, представља пропалу и превазиђену политику коју је он персонификовао као бивши премијер, поручио је Кнежевић.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *