Dionice padaju ali računi crnogorskih obavještajaca ostaju tajna

Pad dionica švajcarske banke „Credit Suisse“ svjetska je vijest već danima ali računi crnogorskih obavještajaca u toj banci već godinu dana ostaju nerazjašnjeni.

U februaru prošle godine mediji su objavili da pojedini crnogorski obavještajci imaju tajne račune u ovoj banci ali nije poznato do danas ko su oni i koliko su novca ostavili na tim računima.

Računi su povezani sa obavještajnim ličnostima iz Crne Gore, Iraka, Jordana, Nigerije, Pakistana i Jemena. Najstariji holding datira iz sredine 1970-ih, navodio je OCCRP.

Uprkos tome što je slučaj „Credit Suisse“, otvoren još u februaru prosle godine Portal RTCG nije mogao dosad da dobije potvrdu da su crnogorski istražni organi pokrenuli provjere.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od ’40-ih godina do 2010-ih, ali ne i sadašnje djelatnosti banke. Curenje podataka u februaru prosle godine razotkrilo je skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u mučenju, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima.

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke „Credit Suisse“ iz cijelog svijeta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka uz jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

I Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci „Credit Suisse“, “ pod kodnim nazivom „Crna Gora“, ali se do danas ne zna njen epilog.

pogled.me/rtcg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest