ДИРЕКТОРСКЕ ПЛАТЕ ВИШЕСТРУКО ВЕЋЕ ОД ПРОСЈЕЧНЕ


Директорима државних предузећа ни криза не може ништа
Плата извршног директора МА у јуну је износила 4.625 еура, што је скоро девет пута више од просјечне у држави, а предсједника Одбора директора 3.427 еура Менаџери добро зарађују и у Улцињској ривијери, РТЦГ, Морском добру и Плантажама


Плате директора у предузећима у већинском државном власништву и у јуну ове године биле су неколико пута веће од просјечне у Црној Гори и углавном нијесу смањиване упркос кризи и препоруци Владе.

Подаци Министарства финансија, у које су “Вијести” имале увид, показују да су и даље најплаћенији менаџери губиташа.

Подаци о просјечним примањима по кварталима за период јун 2019 – мај 2020. и за јун ове године извршних директора и чланова управних одбора (УО) за предузећа која су у државном власништву или у њима држава има већинско власништво, достављени су посланици Социјалистичке народне партије Данијели Павићевић у оквиру посланичких питања у Скупштини.

Министарство финансија је доставило податке за 33 предузећа, а међу њима су Монтенегро ерлајнз (МА), Плантаже, РТЦГ, Морско добро, Радио-дифузни центар, Монтенегро бонус…Нијесу достављени подаци за Електропривреду, Луку Бар, Рудник угља Пљевља…

Посланик СНП-а Срђан Милић у четвртак је у Скупштини казао да су упркос одлуци о смањењу зарада функционерима у јавној администрацији за 50 одсто, многи од њих примили пуне износе плата за мај и јун.

“Постоје функционери којима не смију да се смање плате иако су непримјерено високе у односу на тренутак у коме се налазимо. Ми награђујемо оне који стварају губитке овој држави”, рекао је Милић.

Он је казао да неће ни саопштавати колике су плате у Монтенегро ерлајнзу, Аеродромима, Жељезници “јер ће некога изнервирати”.

Плата извршног директора МА у јуну је износила 4.625 еура, што је скоро девет пута више од просјечне у држави, а предсједника Одбора директора 3.427 еура. Према подацима Монстата, просјечна нето плата у држави је у мају износила 518 еура.

Извршни директор МА је Властимир Ристић којег је Одбор директора МА на ту функцију изабрао крајем априла ове године, након што је на лични захтјев са те позиције разријешен Живко Бањевић.


Предсједник Одбора директора је Никола Вукићевић. Чланови борда у јуну нијесу добили накнаде, у периоду март-мај су добијали просјечно по 264 еура, а у претходној години око 750 еура.

МА један је од највећих губиташа и пореских дужника. Нагомилани губитак овог државног предузећа је близу 100 милиона еура. Национални авиопревозник је прошле године пословао са минусом од око 7,9 милиона, који ће ове године бити значајно већи, због пандемије коронавируса која је приземљила авионе свих авиокомпанија у свијету и велики број довела на ивицу банкрота.

За порезе и доприносе МА, према подацима Пореске управе закључно са априлом, дугује око 23,9 милиона еура.

Након МА, највеће плате директора у јуну биле су у Улцињској ривијери, РТЦГ, Морском добру и Плантажама.

Извршни директор Улцињске ривијере Радомир Зец у јуну је имао плату од 3.374 еура и мања је у односу на прошлу годину. Она је тада износила између 4,2 хиљаде и 4,8 хиљада. Предузеће има акумулирани губитак од преко милион еура. С обзиром да се ради о хотелско-туристичкој фирми погођеној кризом због коронавируса, процјењује се гомилање губитака.

Предсједници Одбора директора Ани Лалевић Филиповић плата је у јуну смањена на 190 еура, а члановима на 95 еура.

Плата генералног директора РТЦГ Божидара Шундића у јуну је износила 2.849 (у периоду март-мај била је око 3.000), а предсједнику Савјета РТЦГ Ивану Јоветићу 781 еуро. Члановима Савјета, као и предсједнику, плате су у јуну благо смањене на око 558 еура. РТЦГ има акумулирани губитак од око 3,5 милиона еура.

Плате извршног директора Морског добра Предрага Јелушића и предсједника Борда Джевдета Цакулија у јуну су износиле по 2.838 еура, док чланови борда у јуну нијесу добили накнаду.

Морско добро послује позитивно.

Директорици Плантажа Верици Мараш плата је у јуну, у односу на претходни период, смањена на 2.836 са преко осам хиљада еура колико је имала прије годину. Плате чланова борда директора износе од 500 до 800 еура. Борд директора је у мају донио одлуку о смањењу плате извршној директорици, након учесталих позива дијела јавности да се она смијени.

Предсједница СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић подсјетила је да се Плантаже, некад успјешна државна компанија, налазе пред тешким изазовима, највише због катастрофалног начин вођења од стране менаџмента.

“Тако смо сазнали да грађани Црне Горе неће да беру грожђе за 14 до 16 еура дневнице, уз чуђење менаџмента гдје Верица Мараш зарађује 250 еура дневно. Попут Марије Антоанете се чуде како то да наши суграђани неће да раде тешки физички посао, на подгоричких +40 у хладу, спавају у баракама и све то за “фантастичну” дневницу од 14 еура”, саопштила је Вуксановић Станковић.

Извршни директор Радио-дифузног центра Слободан Станишић у јуну је добио плату од 2.615 еура, један члан борда 1,3 хиљаде, а остали 471 еуро.

Плата директорице Центра за екотоксиколошка испитивања (ЦЕТИ) Наде Меденице у јуну је износила 2.599 еура, док чланови борда нијесу имали накнаде.

Плата извршног директора Регионалног водовода Горана Јеврића износила је у јуну 2.468 еура. Толико је примио и предсједник Борда директора Будимир Шарановић. Чланови борда добили су по 563 еура.


Извршни директор Аеродрома Црне Горе Данило Орландић у јуну је имао плату од 2.077 еура, око 300 еура мање у односу на прошлу годину. Чланови Одбора директора у јуну нијесу добили накнаде.

Плата директора Института за црну металургију Ранка Николића у јуну је износила око 2.000, а Монтенегро бонуса Милана Чолаковића 1,6 хиљада, а преко хиљаду еура добио је и предсједник Борда тог предузећа Мирослав Иванишевић.

Извршни директор Монтепута Јонуз Мујевић је у јуну примао 1.854 еура, а предсједник борда Александар Журић око 2.000 еура. Остали чланови борда имали су накнаде од по 264 еура.

Премијер Душко Марковић је у априлу саопштио да ће 50 одсто бити смањене плате функционерима који су у оквиру групе А и Б у Закону о зарадама у јавном сектору док траје други пакет мјера помоћи. У ту групу спадају премијер, предсједник, њихови савјетници, предсједници судова и тужилаштава, директори агенција, шефови кабинета…


Влада, како је најављено у четвртак, планира да предложи измјене Закона о зарадама у јавном сектору да би се изједначила политика зарада у предузећима у којима је држава већински власник.

Наређено је да представници државе у предузећима која нијесу преполовила плате менаџменту, сходно одлуци Владе у другом пакету мјера, покрену процедуру да смање плате за август и септембар и да се тај новац пребаци у државни буџет. Процијењено је да ће та уштеда донијети око два милиона.

Марковић је на премијерском сату крајем јуна рекао да сматра да су одређене зараде менаџера у компанијама у већинском државном власништву непристојно високе за прилике у којима живимо и да ће инсистирати да закон буде једнак за све.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial