Ђукановић најавио НОВЕ опструкције: Неће потписати разрјешење Дакића и Пешића, најавио сједницу савјета за одбрану и безбједност

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће потписати Предлоге одлука Министарства одбране за разрјешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића и разрјешењу и престанку службе генерал – мајора Рајка Пешића

Мило Ђукановић

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће потписати Предлоге одлука Министарства одбране за разрјешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића и разрјешењу и престанку службе генерал – мајора Рајка Пешића.

„Умјесто тога сазваћу сједницу Савјета за одбрану и безбједност. Већ данас сам овластио секретара Савјета да усагласи термин могућег одржавања сједнице са члановима Савјета“, саопштено је из нејговог кабинета.

Ђукановић је саопштио да је 29.децембра 2020. године из Министарства одбране добио та два предлога која су потписала двојица чланова Савјета за одбрану и безбједност – предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и предсједник Владе Здравко Кривокапић.

„Такође, из медија сам сазнао да је ове Предлоге одлука пратила и одлука министарке одбране о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића“, навео је Ђукановић.

Он је, како је саопштено из кабинета, навео да је Одлука о постављењу и разрјешењу начелника Генералштаба у искључивој надлежности Савјета за одбрану и безбједност. Савјет за одбрану и безбједност одлуке доноси консензусом на основу члана 8 Пословника о раду.

Он је саопштио да у раду Савјета постоји и пракса да Савјет између одржавања сједница одлучује и сагласношћу и потписом својих чланова, о бројним питањима из своје надлежности. Међутим, наводи, никада до сада Савјет за одбрану и безбједност о избору и разрјешењу начелника Генералштаба Војске Црне Горе није одлучивао без одржавања сједнице Савјета.

„Нема разлога за нову праксу ни овај пут. Вјерујем да је евентуална промјена челног човјека Војске Црне Горе питање од државног значаја које заслужује сједницу органа који чине три највиша судионика законодавне и извршне власти у Црној Гори“, казао је Ђукановић.

Он је казао да су иницијативом Министарства одбране направљени правни и процедурални пропусти који му налажу негативан однос према том акту.

„Први правни пропуст је кршење одредаба Закона о војсци. Наиме, Рјешење о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића, није требало доносити без претходне Одлуке Савјета за одбрану и безбједност. Посебно, ако се има у виду да конкретно рјешење не даје одговор на питање које су потребе Војске Црне Горе да се пензионише први човјек њеног Генералштаба. Цијенећи надлежност министарке одбране, а у складу са чланом 38 Закона о војсци, разрјешење је претходно питање које је у искључивој надлежности Савјета за одбрану и безбједност, сходно члану 40 наведеног закона“.

Саопштио је да су предлози за разрјешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал – мајора Драгутина Дакића и генерал мајора Рајка Пешића достављени уз кршење основних процедура утврђених чланом 12 Пословника о раду Савјета за одбрану и безбједност, у коме се наводи да се материјали који се достављају ради разматрања Савјету, без обзира на степен тајности који им је одређен, као и сва документација Савјета, могу саопштавати јавности само уз сагласност Савјета.

„Таква сагласност није тражена, логично нити добијена од Савјета. Цијенећи све наведено, а прије свега значај овог питања, нећу потписати Предлоге одлука који су ми достављени. Умјесто тога сазваћу сједницу Савјета за одбрану и безбједност. Већ данас сам овластио секретара Савјета да усагласи термин могућег одржавања сједнице са члановима Савјета“, саопштио је Ђукановић.

(Вијести)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *