Ђукановић: Треба да побиједимо СПЦ на изборима

Мило Ђукановић

© AP Photo / Risto Bozovic

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поручио је да није изненађен што су лидери опозиционих парламентарних странака игнорисали његов позив за разговоре о датуму парламентарних избора, за које је казао да ће бити заказани посљедњих дана августа или почетком септембра.

Свједоци смо да је дио парламентарних субјеката игнорисао тај позив, казао је Ђукановић на конференцији за новинаре после консултација са председницима дела парламентарних партија.

„На мени је било да покажем демократску спремност да саслушам све лидере, а на њима је било да одлуче да ли ће ту прилику искористити или не. Ту одлуку примам к знању“, рекао је Ђукановић.

Он је казао да га однос лидера опозиционих партија не изненађује, али да га изненађује то што показују игнорисање демократских стандарда који су универзални.

Мило Ђукановић

© AFP 2020 / SAVO PRELEVIC

„Један од тих стандарда је да сви они који претендују на изборе размјењују мишљења, али мислим да је ријеч о намјери опозиције да кроз избјегавање комуникације благовремено крену у алиби за очекивани исход. Дефинисаћемо термин избора и обавијестићемо јавност“, казао је Ђукановић и додао да се тражи оптималан термин који ће бити заштићен од непланираних ризика вируса корона.

СПЦ манипулисањем жели да промени власт

Упитан како у сусрет изборима види расплет са СПЦ, он је рекао да су покушали да разговарају о решењу проблема.

„Потенцирао сам да раздвојимо два важна аспекта. Један аспект је актуелни закон а други важнији аспект је дугорочно дефинисање односа државе и цркве и положаја православне цркве, то је исходиште проблема и ту смо покушавали да разговарамо о рјешењу које би дугорочно хармонизовало односе. Трагајући за таквим рјешењима били сте у прилици да чујете саопштење које је дао премијер Марковић“, рекао је Ђукановић.

Додао је да су то сматрали одговорним приступом желећи да врло тешко и сензибилно питање измјестимо из контекста оног што је дневна политика.

„Казали су да желе да наставе са уличним притиском према актуелној власти. То је другачији приступ од нашег. СПЦ је показала да за њу није најважнија садржина чланова закона, већ да је очигледно њихова жеља да стварајући притисак на власт доведу до промјене власти. Тако је како је. На нама је било да дамо коректну понуду а на њима је било да изаберу оно што је њихов пут, али мислим да нијесу паметно изабрали“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је је положај цркве требало да оставе ван дневне политике.

„Данас кад се СПЦ одлучила да скине рукавице и умјесто из позиције цркве разговара из позиције политичког субјекта, они су одлучили да манипулишући вјерским осјећањима људи остваре оно што је њихов интерес, а то је промјена власти. Увијек је лакше водити политички рат са оним ко се правно легитимисао… имамо јасан задатак треба да их побиједимо на изборима“, навео је Ђукановић.

„На нама је да их побиједимо и то ћемо са задовољством учинити али они ће поднијети одговорност јер ће терет њиховог пораза имати трагове на оно што је даље питање цркве“, додаје он.

Рекао је и да би умни људи сачували институцију изван онога што су дневно политичке борбе.

„Што се нас тиче варају се сви да било какве литије могу угрозити оно што су темељне вриједности друштва. Суочавали смо се са много опаснијим ризицима. Веома одговорно ћемо водити рачуна о ономе што су наше обавезе према Црној Гори и њеном имиџу у свијету“, каже Ђукановић.

„Оно што сматрам да треба додатно поновити је да уређујемо државу у којој функционише правни систем који се односи једнако према свима“, додао је предсједник Црне Горе и поручио „да нико не треба да се нуди за хапшења

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest