Ђуришић: Све податке о попису непокретне државне имовине доставио сам Абазовићу и Дамјановићу

„Скупо плаћени софтвер, а купљен за потребе евидентирања државне имовине, никад није профункционисао, иако је наручен 2014, преузет 2016, а први пут тестиран 2019. године, и то неуспјешно“ навео је он

Све податке о попису непокретне државне имовине доставио сам премијеру Дритану Абазовићу и министру финансија Александру Дамјановићу, поручио је директор Управе за катастар и државну имовину Коча Ђуришић.

– Свједоци смо, ових дана, прљаве кампање медија блиских одређеним политичким структурама, на мене лично, као и на Управу за катастар и државну имовину којом руководим. Због личног дигнитета али и значаја управе на чијем сам челу, осјећам обавезу да вам се обратим и појасним наводе везане за евиденцију и попис државне имовине – навео је он

Ђуришић је истакао да након што је изабран за директора Управе, на једном од првих колегијума којем су присуствовали сви начелници сектора, утврдио да уопште не постоји попис државне имовине.

– Представник сектора за евиденцију државне имовине рекао је да АРС софтвер за евиденцију није био у функцији и да нису могли да попишу непокретну имовину. Послије добијених одговора, упозорио сам да је законска обавеза некадашње Управе за имовину била да води евиденцију државне имовине. На ту моју констатацију, представник сектора за евиденцију је саопштио да је свјестан обавеза које произилазе из закона, али да је била политичка одлука бившег режима да се не пописује државна имовина – нагласио је он.

Објаснио је да је, као одговорна особа, којој је повјерено да брине о заједничкој имовини свих грађана, скупо плаћени софтвер, а купљен за потребе евидентирања државне имовине, никад није профункционисао, иако је наручен 2014, преузет 2016, а први пут тестиран 2019. године, и то неуспјешно!

Укупно је, како додаје, за овај софтвер плаћено 250.000 еура, укључујући три надоградње и наводно одржавање нечега што никад није прорадило.

– Због значаја успостављања евиденције државне имовине, већ првих дана ступања на мјесто руководиоца институције, донио сам одлуку да то буде један од приоритета у раду Управе. Одмах је покренута процедура евидентирања државне имовине, која је трајала нешто дуже од годину дана. Тако је Црна Гора, наглашавам, први пут у модерној историји добила попис непокретне државне имовине – нагласио је он.

Ђуришић је истакао да, цијенећи хитност и значај пописа, који је неопходан како би се заштитила државна имовина и контролисало располагање њоме, одлучили су да без одлагања приступимо том послу, користећи средства која суим одмах доступна, тако да је попис урађен у програму Ексел.

– У разговору са стручњацима из ИТ сектора, добио сам увјеравања да ће такозвано „импортовање“ података из Ексел табеле у неки нови софтвер трајати врло кратко. У следећој фази рада, Управа има већ планиране активности уређења листова непокретности у складу са законским прописима, гдје је то потребно, као и процјене и утврђивања стварне вриједности имовине – наводи он.

Истакао је и да нема дилему због чега се водила кампања против Управе јер, како је додао, народ добро зна коме није у интересу попис државне имовине.

– Сада се зна са којом и коликом имовином располаже ова држава, а вјерујем да ћемо бити у прилици да сазнамо шта је све у претходним годинама противзаконито отуђено од заједничке же свих грађана Црне Горе – закључио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest