DNP suspendovala podršku Vladi: Traže da se do kraja juna usvoji Rezolucija o genocidu u Jasenovcu

Foto: Jutjub printskrin/Skupština Crne Gore
Predsjedništvo Demokratske narodne partije jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja više zahtjeva. Kako ističu, ta odluka donijeta je zbog glasanja Vlade za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Njujorku prije dva dana.

Kako ističu, Predsjedništvo Demokratske narodne partije najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN – a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalniih, državnih i političkih interesa Crne Gore”, ocijenili su.

Kako su dodali, Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN-a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida uz prijetnju dodatnim sankcijama.

“Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu. Takođe, ovim činom Vlada Crne Gore je ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela”, naveli su u DNP-u.

Kršenje Sporazuma se, kako su kazali, posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Srbijom i Republikom Srpskom.

“A istovremeno se favorizuju i unaprjeđuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, nagalasili su u toj partiji.

Zbog svega navednog, Predsjedništvo DNP-a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji su potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu.

Zato je Predsjedništvo DNP-a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja sljedećih zahtjeva:

  • Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44- oj Vladi. Predsjedništvo DNP – a vjeruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine;

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je:

  • Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića;
  • Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;
  • U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;
  • Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom;
  • Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;
  • Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;
  • Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva;

“Predsjedništvo Demokratske narodne partije obavještava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec. Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP-u”, navode u toj stranci.

Kako ističu, utvrđujući takav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača te koalicije, jer bi se ispostavilo da su ih sve vrijeme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi.

“Poslanici DNP – a će nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih predloga za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore. Predsjedništvo DNP-a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva. Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rešavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici”, poručuju iz DNP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest