Додик: Предсједништво пропало као политички орган, странци узрок проблема у БиХ

Вријеме читања 2 минута

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да председавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић не може у име Босне и Херцеговине да говори у Савету безбједности УН, јер о томе не постоји одлука Предсједништва БиХ.

Додик је оцијенио да је Предсједништво БиХ као политички орган „пропало“, да не функционише и да се дјеловањем Џаферовића руши Устав БиХ.

Према његовим ријечима, одлазак и обраћање Џаферовића на сједници Савјета безбједности нема смисла без одлуке Предсједништва БиХ.

“Злоупотријебљена је процедура, урађена са неким западним земљама. Сарајевски политички круг је неко ко са западним амбасадама у Сарајеву дефинитивно подрива ову земљу са намјером да је учине централизованијом и унитарном и у том погледу да разграде Дејтонски споразум, а потом да окриве нас да ми тај споразум кршимо”, казао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Даље је оцијенио да је апсурдно да Савјет безбједности разматра извјештај Високог представника у БиХ Кристијана Шмита о стању у БиХ, који, према његовом мишљењу, нема легалитет, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности.

Додик је рекао да су САД и Велика Британија на страни Бошњака у БиХ, општуживши те двије државе да “доводе до разградње БиХ”.

Још је казао да је упутио писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

“И Гутереш се укључио у у фарсу око Високог представника, достављајујући лажни извјештај лажног човјека, лажног Високог представника, тврдећи да он то доставља зато што неке чланице Савјета безбједности прихватају Кристијана Шмита као Високог представника”, истакао је Додик.

Према његовој оцјени, узрок свих проблема у БиХ је међународни фактор.

“То су САД, које своју ароганцију показују на сваком мјесту и доводе до разградње БиХ. Они би требало да одговоре на питање да ли Џаферовић има одлуку Предсједништва. Претпоставља се да ће Џаферовић држати лекцију о лошој Репубици Српској. Џаферовићеви ставови нису ставови БиХ, већ лични и једне странке”, казао је Додик.

У Њујорку ће се сутра одржати сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ.

На њој ће се у име БиХ обратити предсједавајући Предсједништва Шефик Џаферовић, саопштено је из Сталне мисије БиХ у Уједињеним нацијама.

Раније је било најављено да ће се пред Савјетом безбједности УН у име БиХ обратити предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија (СНСД), али се то неће десити, пошто је потврђен Џаферовићев одлазак у Њујорк.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest